Site icon Editia de Dimineata

Te crezi inteligent/ă? Dar ce tip de inteligență ai, dintre cele opt?

Nu suntem cu toții pricepuți în mod natural la aceleași lucruri. Dar mulți oameni nu-și înțeleg pe deplin gama de abilități și, prin urmare, pot ajunge la o carieră greșită. Sau s-ar putea să se bucure de slujbele lor, dar să se lupte în continuare pentru a identifica tehnici de învățare eficiente, care să-i ajute să exceleze.

Howard Gardner, psiholog și profesor la Universitatea Harvard , afirmă că există opt tipuri de inteligență umană, fiecare reprezentând un mod diferit în care o persoană procesează cel mai bine informațiile.


1. Inteligența spațială

Capacitatea de a gândi abstract și în dimensiuni multiple. Aveți o capacitate mare de raționament spațial și conceptualizare, ceva necesar pentru domenii precum arhitectură, design grafic, fotografie, design interior și aviație. Posibile alegeri de carieră: pilot de avion, designer de modă, arhitect, chirurg, artist, inginer.

2. Inteligența corporală-chinestezică

Abilitatea de a vă folosi corpul într-un mod care demonstrează priceperea fizică și atletică. Dacă aveți această abilitate, ați putea fi un sportiv care aleargă fără efort pe un teren sau un dansator care efectuează fără probleme o rutină complicată. Posibile alegeri de carieră: dansator, terapeut fizic, atlet, mecanic, constructor, actor.

3. Inteligența muzicală

Sensibilitate la ritm, ton, măsură, melodie și timbru. Acest lucru poate implica abilitatea de a cânta cu vocea sau la instrumente muzicale. Persoane celebre cu inteligență muzicală includ pe: Beethoven, Jimi Hendrix, Aretha Franklin. Posibile alegeri de carieră: cântăreț/cântăreață, dirijor, DJ, profesor de muzică, compozitor.

4. Inteligența lingvistică

Aceasta implică sensibilitate la sensul cuvintelor, ordinea dintre cuvinte și sunet, ritmuri, inflexiuni. Cei care obțin scoruri mari în această categorie sunt de obicei buni la scrierea de povești, memorarea informațiilor și cititul. Posibile alegeri de carieră: poet, romancier, jurnalist, editor, avocat, profesor de engleză.

5. Inteligența logico-matematică

Abilitatea de a analiza problemele în mod logic, de a efectua operații matematice și de a investiga probleme științific. Oamenii cu această inteligență, precum Albert Einstein și Bill Gates, sunt pricepuți în rezolvarea problemelor abstracte. Posibile alegeri de carieră: programator, matematician, economist, contabil, om de știință, inginer.

6. Inteligența interpersonală

Capacitatea de a interacționa eficient cu ceilalți. Sensibilitate față de stările, sentimentele, temperamentele și motivațiile celorlalți. În esență, înseamnă să-i poți înțelege și să te raportezi la cei din jur. Posibile alegeri de carieră: lider de echipă, negociator, politician, vânzător, psiholog.

7. Inteligența intra-personală

Sensibilitate față de propriile sentimente, obiective și anxietăți și capacitatea de a planifica și acționa în lumina propriilor trăsături. Inteligența intrapersonală nu este specifică carierelor specifice; mai degrabă, este un obiectiv pentru fiecare individ dintr-o societate modernă complexă, în care trebuie să ia decizii consecvente pentru sine. Dar există unele variante posibile de carieră: terapeut, consilier, psiholog, antreprenor, filozof, teoretician.

8. Inteligența naturalistă

Abilitatea de a înțelege nuanțele din natură, inclusiv distincția dintre plante, animale și alte elemente ale naturii și vieții. Printre indivizii notabili cu inteligență naturalistă se află Charles Darwin și Jane Goodall. Posibile alegeri de carieră: geolog, agricultor, botanist, biolog, florar.


Dacă v-ați străduit să vă evaluați, cereți și celor apropiați observații. O altă variantă utilă este să vă întrebați ce activități aveați cu preponderență în copilărie, pentru că aceea este perioada în care ni se formează abilitățile. Rețineți că acesta este doar un exercițiu rapid și simplu pentru a vă oferi un sentiment mai clar al punctelor forte, dar nu este un test profesionist de carieră.

 

Un băiețel cu autism desenează peisaje urbane detaliate din memorie, după o singură privire

Exit mobile version