8 septembrie 2023, 13:34

Opusurile (nu) se atrag

Opusurile (nu) se atrag. Un nou studiu arată că peste 80% din trăsăturile și afinitățile partenerilor care formează un cuplu sunt similare, inclusiv în privința preferințelor politice, religioase și a obiceiurilor.

Puterea magnetismului animal a generat nenumărate cupluri, dar când vine vorba de cine ne îndrăgostim, oamenii de știință spun că există puțin adevăr în vechea zicală că contrariile se atrag, scrie The Guardian.

Un studiu asupra relațiilor romantice a constatat că pentru mai mult de 80% dintre trăsăturile analizate – de la opiniile politice la consumul de droguri și vârsta la care oamenii au făcut sex pentru prima dată – partenerii au fost adesea remarcabil de similari.

Tanya Horwitz, doctorand la Universitatea din Colorado Boulder, SUA, și primul autor al studiului publicat în revista Nature Human Behavior , a declarat: „Păsările cu pene sunt într-adevăr mai probabil să se alătureze”.

Potrivit cercetării, între 82% și 89% dintre trăsăturile examinate au fost similare între parteneri, doar 3% clasându-se ca substanțial diferite.

Pentru acest studiu, oamenii de știință au analizat cercetările anterioare despre modul în care cuplurile tind să fie similare sau diferite, lucrări care au acoperit 22 de trăsături în aproape 200 de lucrări care implică milioane de parteneriate bărbați-femei, datând din 1903.

Grupul a continuat apoi cu o nouă analiză a 133 de trăsături la aproape 80.000 de cupluri de sex opus înscrise în proiectul Biobank din Marea Britanie . Deoarece comportamentul poate diferi pentru cuplurile de același sex, oamenii de știință investighează aceste relații separat.

În ambele lucrări, cuplurile se potriveau în mare măsură într-o serie de trăsături, inclusiv opinii politice și religioase, niveluri de educație și unele măsuri ale IQ. Fumătorii înrăiți, băutorii înrăiți și abstențiale, toți aveau tendința de a se asocia cu oameni care își împărtășeau obiceiurile.

Dar cuplurile nu se potriveau pe toate fronturile. Înălțimea, greutatea, problemele medicale și trăsăturile de personalitate au variat toate între cupluri. Extrovertiții, de exemplu, nu aveau mai multe șanse să se asocieze cu alți extrovertiți decât introvertiții. Horwitz a spus: „Adevărul este că e ca și cum ai arunca o monedă”.

Lucrarea se bazează pe studii anterioare care sugerează că partenerii romantici împărtășesc adesea credințe, valori și hobby-uri de bază, așa cum este de așteptat. Relațiile bazate pe un teren comun pot apărea atunci când oamenii cresc în aceeași zonă, socializează cu un grup restrâns de prieteni sau devin mai asemănătoare cu cât petrec mai mult împreună.

Cuplarea de-a lungul liniilor comune ar putea avea consecințe viitoare, notează cercetătorii. De exemplu, dacă oamenii mai înalți se perechează cu alți oameni mai înalți, iar oamenii mai scunzi cu alți oameni mai scunzi, generațiile viitoare ar putea avea mai mulți indivizi la extremele distribuției înălțimii populației. Același lucru este valabil și pentru obiceiurile sociale și alte trăsături.

Unele studii sugerează că oamenii se perechează din ce în ce mai mult de-a lungul mediilor educaționale , stârnind îngrijorări cu privire la o diviziune socioeconomică tot mai mare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol