20 aprilie 2024, 18:03

Ora de istorie se mută din clase, la cinematograf

România este una dintre cele cinci țări în care programul „Predarea istoriei europene prin cinematografie” (TEHC) va fi implementat în acest an. În program, filmele europene vor fi folosite ca un instrument pentru învățarea istoriei.

Programul, care vizează studenții de liceu și se desfășoară în Irlanda, Slovenia, Bulgaria România și Italia, de unde provine. Obiectivele lui sunt îmbunătățirea calității orelor de istorie, aprofundarea înțelegerii evenimentelor istorice importante pentru Europa și creșterea popularității filmului european în rândul elevilor de liceu

Filmele abordează momente importante ale istoriei europene, precum revoluțiile, războaiele, migrațiile, mișcările sociale, figurile importante sau tendințele culturale. Sunt incluse atât ecranizările clasice ce aparțin patrimoniului, cât și producțiile recente.

sursa taliesinttlg.blogspot.ro

TEHC a fost lansat de Asociația Generală Italiană de Spectacol (AGIS), într-un parteneriat cu Universitatea Liberă de Limbi și Comunicare din Milano (IULM), Institutul VIZO Slovenia, Fundația Format SFF din Bulgaria și Asociația pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), care va implementa acest proiect pe plan local. Programul este cofinanțat de Europa creativă – programul MEDIA al Uniunii Europene.

Proiecțiile locale TEHC vor începe la Cluj-Napoca

sursa tiff.ro

În general, copiii sunt foarte deschiși la tot ceea ce este nou. Spre deosebire de noi, ei se adaptează mult mai ușor. Sunt, oricum, familiarizați cu filmul, pentru că noi îl utilizăm, este unul dintre izvoarele istoriei contemporane. Prin urmare, utilizăm filmul în paralel cu alte izvoare istorice, pentru a încerca să reconstituim trecutul, ca să-l prezentăm așa cum a fost el. Colaborarea cu proiectul acesta și cu Inspectoratul Școlar trebuie privită din perspectiva trezirii interesului pentru cinematografie, în general, pentru filme, pentru că elevii vizionează filmele, dacă noi le ducem la clasă”, a declarat Ciprian Rad, profesor de istorie de la Liceul Nicolae Bălcescu din Cluj-Napoca pentru rfi.ro

APFR a organizat de-a lungul timpului evenimente culturale de excepție dedicate producțiilor cinematografice precum Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), Premiile Gopo, Caravana TIFF, Noaptea Albă a Filmului Românesc sau EducaTIFF, un program de educație media și cinema pentru copii și adolescenți.

„Ei vor vedea filme de ficțiune, nu neapărat documentare, care au rolul de a stimula gândirea elevilor și de a-i face să vadă cum a interepretat un artist evenimentele concrete pe care ei le-au învățat la ora de istorie. Proiectiile din cinematografe vor fi urmate de dezbateri, după care elevii vor deveni mici cineaști, la rândul lor”, spune Ioana Seiche, din partea Asociatiei pentru Promovarea Filmului Romanesc, cea care implementează proiectul în România.

Fiecare țară care participă la TECH are obligația de a organiza cel puțin patru proiecții pentru studenți. Filmele vor fi ecranizate în versiunile lor originale, fiind subtitrate în funcție de țara unde sunt difuzate.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol