21 septembrie 2020, 16:41

Oradea și Timișoara, două dintre cele mai frumoase orașe ale României ce merită explorate

Oradea și Timișoara sunt două orașe care trebuie adăugate pe lista ta de călătorii în țară. Ambele sunt  în plină expansiune culturală, cu înfățișare revigorată, și le poți vedea cu buget redus. Situat la doar doar 10 km de granița cu Ungaria, Oradea face parte din regiunea Crișana și se remarcă prin stilul Art-Nouveaux caracteristic. În mare parte neatins de ororile comuniste și  urbanizarea sa haotică, a fost membru a rețelei de orașe Art-Nouveaux încă din 2012, alături de Helsinki, Barcelona, Glasgow si Budapesta.

sursa: transilvaniareporter.ro

Monumetele istorice ale orașului urmează un program intensiv de renovare. Palatul Vulturului Negru, este o bijuterie arhitecturală veche de mai bine de o sută de ani. Este construit în forma literei “Y”, cu trei intrări dominate de un vultur, emblema edificiului și are un  pasaj interior acoperit cu sticlă.

sursa: oradea.travel

În apropiere, se află Biserica cu Lună, construită în stil baroc care și-a câștigat numele datorită ceasului astronomic care ilustrează fazele lunii.

sursa: bisericaculuna.ro

Reprezentând istoria lungă și complexă a orașului, Cetatea Oradea, întruchipează cel mai impresionant proiect de renovare arhitecturală și este simbolul orașului datorită bastioanelor sale și formei pentagonale. Interiorul oferă o vedere modernă asupra arhitecturii târzii medievale, iar vizitatorii pot să doarmă la Hotelul Cetate din interiorul cetăţii.

sursa: zigzagprinromania.com

Pe lânga arhitectură, Oradea este și un oraș al festivalelor. Toamna orădeană vine cu 4 zile de concerte și spectacole de teatru.  Pentru un oraș de dimensiuni medii, Oradea a dovedit un progres impresionat: are tramvaie cu podea joasă ca în Viena și a introdus recent cardul Oradea City pentru vizitatori.

În regiunea Banat, la trei ore spre sud, se află Timişoara, denumit și ʺPrimul Oraș Liberʺ, pentru că de aici a început Revoluția din 1989.

sursa: s-ec.bstatic.com

Sloganul curent al orașului ʺLuminează orașul prin tineʺ, este mai realist decât a fost vreodată, Timişoara purtând torța pentru Capitala Culturală Europeană 2021.

Ușor de parcurs pe jos, Timișoara este un oraș plin de piețe, parcuri și cafenele. Catedrala Metropolitană Ortodoxă domină orașul cu arhitectură bizantină inspirată de mănăstirile Bucovinei și cu un interior impresionant.

sursa: crestinortodox.ro

Opera Națională a României împarte clădirea în stil renașcentist cu Teatrul Național, iar Craft Garden Beer Rooftop este cel mai nou loc din oraș, oferind o frumoasă panoramă a întregii piețe.

sursa: media.roportal.ro

sursa: media-cdn.tripadvisor.com

Timișoara are și o latură alternativă, cartierul Fabric, unde se află fabrici și mori, inclusiv prima fabrică de bere din România, Timișoreana (1718). Nu trebuie ratat nici Muzeul Consumatorului Comunist, sau ciudata cafenea înveșmântată cu bomboane de epocă comunistă.

sursa: opiniatimisoarei.ro/

ʺȚelul nostru este să ducem moștenirea mai departe de 2021, și să aducem cultura în cartierele și comunitățile ignorate până acumʺ. a declarat Simona Neuman, preşedintele Asociaţiei Timişoara Capitala Culturală Europeană 2021


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.