26 septembrie 2021, 0:35

Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Spaniole aduce un omagiu lui Sergiu Celibidache la 25 de ani de la moartea sa

Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Spaniole (RTVE), în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid, comemorează printr-un concert extraordinar împliniarea a 25 de ani de la moartea maestrului Sergiu Celibidache, care a dirijat această orchestră în numeroase ocazii.

Concertul va avea loc pe 9 iulie la Teatrul Monumental din Madrid, cu participarea a trei discipoli ai maestrului Celibidache, dirijorii Antoni Ros-Marbà, Mark Mast și Enrique García Asensio.

Concertul va fi înregistrat și difuzat la Televiziunea Națională Spaniolă (TVE) în cadrul emisiunii Los Conciertos de La 2 și la Radio Clásica.

Omagiu lui Sergiu Celibidache. Program

Programul concertului include 3 opere: Meditación al Viernes Santo („Meditație în Vinerea Mare”, lucrare pentru coarde compusă de Antoni Ros-Marbá și dedicatã maestrului Celibidache), Der Taschengarten, lucrare în 13 părți, de Sergiu Celibidache, premieră în Spania și Celibidachiana de Antón García Abril.

A doua piesă este o suită orchestrală compusă de Sergiu Celibidache și va fi propusă publicului din Spania în premieră la acest concert. Piesa a fost înregistrată în 1979 de Orchestra Simfonică Radio Stuttgart într-o producție caritabilă UNICEF pentru copii.

Această lucrare este împărțită în 13 părți, iar primele șase vor fi interpretate sub bagheta dirijorului Antoni Ros-Marbá, care va lăsa apoi pupitrul maestrului Mark Mast în cea de a doua parte. A treia și ultima operă din concertul Orchestrei Simfonice RTVE este o piesă a compozitorului spaniol Antón García Abril, intitulată „Celibidachiana”, compusă la cererea Orchestrei Naționale a Spaniei în 1982 și dedicată, după cum indică numele său, lui Sergiu Celibidache. La pupitru va fi dirijorul Enrique García Asensio, cel care a susținut de la început ideea acestui eveniment muzical unic, fiind și autorul unui volum despre tehnica lui Celibidache.

Importanță istorică

Maestrul Asensio a subliniat importanța istorică a acestui concert în care participă primii doi dirijori titulari ai Orchestrei Radioteleviziunii Spaniole, numiți în 1966 (Ros Marbá și García Asensio) și dirijorul orchestrei din München, unde a fost titular Celibidache, toți legați profund de maestrul lor și tehnica sa.

Dat fiind caracterul excepțional al concertului, vor asista de asemenea fiul și nepotul maestrului Celibidache, alături de numeroși reprezentanți ai instituțiilor culturale spaniole și europene, autorități, melomani și critici muzicali din capitala Spaniei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.