5 decembrie 2020, 19:59

Orele online, pradă pentru infractorii cibernetici. Hackerii au atacat ora de muzică la o școală din București

Orele online au devenit o pradă ușoară pentru infractorii cibernetici. Hackerii au derurnat o oră de muzică la la Şcoala Gimnazială „I. G. Duca” din București unde se învață după scenariul roșu. Unii elevii s-au speriat, iar profesoara a părăsit platforma online, potrivit Digi24. 

În urma incidentului, conducerea școlii a apelat forțele de ordine care au deschis o anchetă în acest caz. Cu toate acestea, părinții cer intervenția unui specialist în securitate cibernetică și spun că nu își vor mai lăsa copii să participe la cursuri dacă acest lucru nu se va întâmpla.

Anda Iordănescu, părinte: „Pe platforma online a școlii, pe care trebuia să se țină ora de muzică,  au intervenit niște persoane necunoscute din afara clasei. Au început să vorbească foarte urat, să pună sunete de fundal, să deranjeze ora. După câteva minute, profesoara de muzică a părăsit platforma, fiica mea s-a deconectat.

Am rugat-o să reconecteze pentru a vedea și asculta personal ce se întâmplă. Mi-am dat seama că la oră este deja conectată o persoană adultă cu camera pornită

A intrat într-o conversație care a denaturat„.

În urma incidentului, profesoara nu a mai pornit sesiunea online pentru a relua ora cu elevii. Potrivit Inspectoratului Școlar al Municipiului București, fiecare unitate de învățământ are dreptul de a-și alege propria platformă online pe care să își desfășoare orele.

Roxana Cercel, purtător de cuvânt al ISMB: „Fiecare unitate școlară lucrează pe o platforma agreată și în funcție de platforma și de modul de lucru pentru care au optat spre a lucra online, există un administrator care gestionează informația asta tehnologizată.

În situația în care o oră este deranjată de un participant neinvitat, sigur că școala va iniția o anchetă prin care va trebui să găsească vinovatul și în măsura în care acesta va fi identificat, se va trece la sancțiuni conform regulamentului școlar”.

Totuși există o serie de pași pe care cadrele didactice le pot parcurge pentru evitarea unor astfel de situații. Experții în securitate cibernetică anunță faptul că profesorii pot parcuge ghidul cert.ro, pus la dispoziție de Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

Andra Zaharia, expert în securitate cibernetică: „Există un scurt ghid pe Cert.ro, care oferă pașii exacți pentru a face aceste setări minime. Spre exemplu, există opțiunea de waiting room, în care participanții ar trebui să fie aprobați înainte să facă parte din conferință sau poate fi eliminat un participant care vrea să întrerupă sesiunea, dezactivându-i opțiunile de audio și video. Într-o astfel de conferință să nu se folosească ID-urile personale din platforma respectivă, ca ele să nu fie la vedere”, potrivit Digi24.  

Sursă Foto: playtech.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.