15 aprilie 2024, 21:15

Organistul Eduard Antal susţine în iulie-august ediţia a V-a a Turneului Naţional Orgile României

Organistul Eduard Antal va susține în lunile iulie şi august concerte în biserici catolice şi reformate din întreaga țară în cea de-a cincea ediție a Turneului Naţional Orgile RomânieiTurneul va debuta duminică 2 iulie, la Iași, în Catedrala Romano-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” și va continua cu un concert la București, pe 6 iulie, la Catedrala ”Sf. Iosif”.

Eduard Antal este organistul-titular al catedralei romano-catolice „Sfântul Iosif” din București și este managerul de proiect al Festivalului internațional de orgă „Cantus Ecclesiae”.

”Edițiile anterioare au debutat în locul în care sunt acasă, Catedrala Sfântul Iosif din București, dar anul acesta turneul va începe chiar în zona mea natală, Moldova, mai precis, primul concert al turneului va fi la Catedrala Romano-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Iași. Sunt plin de emoție deoarece, cu siguranță, voi avea în jurul meu familia, prietenii, cunoscuții și nu este ușor să cânți în fața oamenilor care știu aproape totul despre tine.” spune organistul Eduard Antal.

1000 de orgi

În bisericile din România există peste 1000 de orgi. Acestea reprezintă un tezaur de tradiție culturală pe cât de bogat, pe atât de neștiut de public. Repertoriul ales de Eduard Antal propune o panoramare a modului în care s-a scris pentru „Regina Instrumentelor” în secole de istorie a muzicii, cuprinzând lucrări adaptate sau scrise în original pentru orgă din repertoriul universal şi românesc, de la Johann Sebastian Bach la Tomaso Albinoni.

”Repertoriul pe care îl propun în acest an are două caracteristici esențiale: în primul rând poartă amprenta contrastului (vechi-nou, cunoscut-necunoscut), iar în al doilea rând germinează o perspectivă sacră a muzicii de orgă. Metaforic, repertoriul din acest an este asemenea unui fruct: lucrările de la început și de la final sunt extrem de cunoscute și au un „gust” bun, plăcut (poate cea mai cunoscută lucrare de orgă Toccata în re minor de Johann Sebastian Bach sau Adagio în sol minor de Albinoni), iar miezul, în ciuda gustului „amar” este cel ce reprezintă germenele vieții, iar în programul pe care îl propun în acest an sâmburele este reprezentat de lucrări ce dezvoltă teme muzicale sacre. Acest lucru nu este întâmplător, în ultima vreme una din preocupările mele constante a fost aceea de a descoperi esența anumitor lucrări de orgă, activitate concretizată și prin înregistrarea primului meu album discografic, intitulat Parafraze.” (Eduard Antal)

Turneul Național Orgile Românie începe duminică, 2 iulie, la Catedrala Romano-Catolică din Iași. Continuă pe 6 iulie la București, la Catedrala Sf. Iosif, pe 8 iulie ajunge la Deva, pe 9 și 10 iulie la Arad și Vinga, pe 12 și 14 iulie la Reșița și Drobeta Turnu Severin, iar pe 31 iulie se oprește la Cluj. Turneul se va încheia pe 26 august la Biserica Neagră din Brașov.

Intrarea este liberă. 

 

ITINERAR

Turneul naţional

2 Iulie, ora 19:00 – Iași, Catedrala Romano-Catolică „Adormirea Maicii Domnului”

6 Iulie, ora 20:00 – București, Catedrala Sfântul Iosif

8 Iulie, ora 19:00 – Deva, Biserica Greco-Catolică „Immaculata”

9 Iulie, ora 20:00 – Arad, Biserica Romano-Catolică „Sfântul Anton de Padova”

10 Iulie, ora 19:30 – Vinga, Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime”

12 Iulie, ora 19:00 – Reșita, Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii”

14 Iulie, ora 19:00 – Drobeta Turnu Severin, Biserica Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Neprihănit Zămislită”

31 iulie, ora 19:00 – Cluj-Napoca, Biserica Romano-Catolică „Sfântul Mihail” în cadrul stagiunii KlausenMusik

26 august, ora 18:00 – Brașov, Biserica Neagră în cadrul stagiunii estivale Organ Nights

 

PROGRAM MUZICAL

  1. Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Toccata și fuga în re minor BWV 565
  2. Georg Böhm (1661-1733) – Preludiu și fuga în do major
  3. Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)  – Overture din Suita în do major, K. 399
  4. Gaetano Valeri (1760-1822) – Sonata I
  5. Enrico Bossi (1861-1925) – Entrée Pontificale
  6. Charles Tournemire – Choral Alleluiatique din L’Orgue Mystique op. 57, nr. 44
  7. Marcel Dupré (1886-1971) – Versets sur Ave Maris Stella
  8. Tomaso Albinoni (1671-1751) – Adagio în sol minor
  9. André Knevel (1950*) – Toccata

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol