28 mai 2023, 22:16

Ortodocșii ucraineni vor sărbători Crăciunul la 25 decembrie. Biserica ucraineană a renunțat la calendarul iulian

Principala Biserică Ortodoxă din Ucraina a anunţat miercuri, 24 mai, că a decis să treacă la calendarul în care Crăciunul este celebrat pe 25 decembrie, o decizie care o va ajuta să se distanţeze şi mai mult de Rusia, informează Reuters preluată de Agerpres.

Creştinii ucraineni, în majoritatea lor ortodocşi, au celebrat până acum Crăciunul pe 7 ianuarie, alături de alte ţări predominant ortodoxe, precum Rusia, care a invadat Ucraina anul trecut.

„Această chestiune beneficiază de un nou impuls, ca rezultat al agresiunii ruse”, au transmis reprezentanţii Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (OCU) într-un mesaj pe Facebook, prin care au anunţat renunţarea la calendarul iulian.

„Astăzi, calendarul iulian este perceput ca fiind asociat cu cultura Bisericii Ruse”, au adăugat ei.

OCU a precizat că va folosi calendarul iulian revizuit începând de la 1 septembrie, data ce marchează începutul anului liturgic. Parohiile vor avea însă opţiunea de a celebra Crăciunul în funcţie de vechiul calendar iulian, dacă doresc să facă acest lucru.

Un sondaj guvernamental realizat în decembrie 2022 a arătat că 59% dintre cei peste 1,5 milioane de respondenţi sprijină „mutarea” sărbătorii Crăciunului pe 25 decembrie.

Ministrul ucrainean al Culturii şi-a exprimat şi el sprijinul pentru schimbarea calendarului, considerând că o astfel de modificare este „potrivită cu exigenţele timpurilor noastre şi ale opiniei publice”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol