31 decembrie 2022, 8:49

Pacienţii români cu cancer pulmonar primesc tratament specific abia după cinci luni de la suspiciune

Pacienţii români cu cancer pulmonar primesc tratament specific abia după cinci luni de la suspiciune – spune directorul medical al Institutului Oncologic Bucureşti, Laurenţia Galeş.
În alte ţări europene acesta se administrează deja după 60 de zile. Specialiştii spun că aceasta formă de cancer este cea mai frecventă în ţara noastră – anual sunt diagnosticate peste 12 mii de persoane. Statisticile ar putea fi, însă, schimbate prin prevenţie – renunţarea la fumat, analize făcute la timp şi acces imediat la tratament.
”Nu avem destui bronhoscopiști, pentru că cei care au competența nu fac toți bronhoscopie, pentru că nu au instrumentarul necesar. Nu există un lanț de diagnostic foarte bine precizat și atunci suntem în situația în care un pacient face biopsie într-un spital. După ce iese rezultatul biopsiei, ajunge la un oncolog care îi spune că trebuie să mai facă și tomograf de abdomen sau cerebral, care îi spune că trebuie să mai facă și imunohistochimie. Pacientul se întoarce la spitalul unde s-a operat, îşi ia blocul de tumoră, se duce, face imunohistochimie, vine și cu rezultatul imunohistochimei și oncologul îi spune că mai trebuie să facă și teste genetice și, după ce face testele genetice, vine la oncolog care îi spune că tomograf de acum două luni este prea vechi și mai trebuie încă un tomograf nou și, după cinci luni de zile, dacă mai rezistă, poate să înceapă și un tratament, care, da, este eficient și dă rezultate mult mai bune decât aveam cu câțiva ani în urmă”, spune Laurenția Galeș.
Anul viitor va începe un program pilot de screening finanţat din fonduri norvegiene. Programul se va derula în judeţul Călăraşi, unde se înregistrează cele mai multe cazuri de cancer pulmonar.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol