26 octombrie 2021, 1:59

Palatul Arany din Salonta, renovat cu sprijinul statului ungar

Palatul Arany din Salonta a fost renovat cu sprijinul statului ungar. Alte 84 de monumente maghiare din Transilvania, cetăţi, castele, muzee, biserici, se află în curs de reabilitare, scrie hirado.hu.

Toate amintirile maghiarilor trebuie păstrate pentru că acesta este viitorul naţiunii, a declarat Miklós Kásler, ministrul ungar al Resurselor Umane, la ceremonia de inaugurare a clădirii renovate a Palatului Arany, din Salonta. Oficialul ungar a amintit că regretatul prim-ministru Széll Kálmán a iniţiat păstrarea memoriei lui Arany János, poet paşoptist, născut la Salonta, şi îngrijirea moştenirii lăsate de acesta, relatează sursa citată.

Actualul premier al Ungariei îl înţelege pe Széll Kálmán şi „aceasta este explicaţia pentru cultivarea amintirilor noastre în Bazinul Carpatic”, a explicat ministrul ungar. În discursul său festiv, Miklós Kásler a menţionat că a sosit momentul ca fiecare naţiune să îşi recunoască şi să-şi reprezinte propriile valori şi tradiţii, pentru că „atunci regiunea se va putea consolida din nou şi va putea ieşi în evidenţă”.

Potrivit lui Attila Cseke, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei din România, a fost reînnoită „clădirea celui mai vechi muzeu literar maghiar din România”, ceea ce reprezintă o bucurie pentru maghiarii din Partium şi Transilvania, ba chiar şi pentru întreaga naţiune maghiară.

Attila Cseke a adăugat că 84 de monumente maghiare din Transilvania, „bastioanele comunităţii noastre” – cetăţi, castele, muzee, biserici – se află în curs de renovare. Palatul Arany, aflat lângă Turnul Ciunt care găzduieşte Muzeul Memorial Arany János, a fost renovat cu sprijinul Guvernului ungar, de 1,8 milioane de forinţi (515.000 euro).

Palatul va găzdui un centru cultural care include un spaţiu expoziţional, o galerie, o sală de conferinţe şi o cafenea, iar la etaj va funcţiona o bibliotecă. Muzeul Memorial Arany János din Turnul Ciunt a fost renovat în anul 2017, cu ocazia Anului Memorial Arany, tot cu sprijinul Guvernului ungar, în sumă totală de 160 de milioane de forinţi (457.000 euro).

Clădirea impozantă din centrul orașului Salonta a fost construită în vecinătatea Turnului ciunt de cArany-palota 001ătre Societatea Memorială „Arany János”, potrivit istorielocala.ro.

Lucrarea a fost executată de Nagy József, restauratorul Turnului ciunt, pe baza proiectului profesorului universitar Czigler Győző, proiect prelucrat de Dvorák Ede şi Széchen Antal.

Clădirea a fost predată la 1 octombrie 1912. Astfel Societatea Memorială şi-a obţinut un sediu potrivit, iar din banii obţinuţi din chiria spaţiilor comerciale şi a locuinţelor a putut întreţine muzeul.

În zilele noastre aici se află biroul Muzeului Memorial „Arany János”, sediul Asociației Culturale “Arany János”, sediul Asociaţiei de Protecţie Socială a Pensionarilor, atelierul Cercului de artă manuală „Sinka István”, şi o spațioasă galerie de artă – toate acestea la parter – iar la etaj funcționează Biblioteca Municipală „Teodor Neş”.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.