18 aprilie 2024, 11:56

Până la 80% din populaţia Uniunii Europene a avut Covid-19

Comisia Europeană a anunţat miercuri că între 60% şi 80% din populaţia din UE ar fi fost infectată deja cu coronavirusul SARS-CoV-2.

„Se estimează că între 60% şi 80% din populaţia din UE a avut până acum Covid-19”, a declarat comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Stella Kyriakides, scrie Euronews.

Infecții neraportate

Agenţia pentru sănătate publică din cadrul UE a precizat că numărul cazurilor raportate de Covid-19 a acoperit până acum aproximativ 30% din populaţia europeană, dar dacă la acest număr sunt adăugate şi infecţiile neraportate, atunci totalul infectărilor ar fi de 350 de milioane, reprezentând 77% din populaţia din Uniunea Europeană.

O dată cu scăderea numărului de cazuri şi de decese asociate Covid-19, UE a intrat într-o nouă fază a pandemiei, în care testarea în masă şi raportarea în masă a cazurilor pozitive nu mai sunt necesare, a precizat Stella Kyriakides.

Următoarele ținte

UE va trebui acum să se axeze pe vaccinarea unor anumite categorii (copii, de exemplu) și pe introducerea pe piață a unor medicamente antivirale.

Într-un document care prezintă strategia pentru faza de post-emergență a pandemiei, Bruxelles-ul a îndemnat guvernele să continue să facă presiuni pentru imunizarea celor nevaccinați, în special a copiilor, înainte de începerea noului semestru școlar din toamnă.

Ratele de imunizare sunt sub 15% în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 9 ani, cel mai tânăr grup de vârstă pentru care vaccinurile COVID-19 au fost autorizate în Europa. În comparație cu peste 70% în cazul adolescenților cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani, se arată în document.

UE „va explora posibilitățile de sprijinire a proiectelor care vizează dezvoltarea de antivirale”, a declarat aceasta.

Pilulele antivirale împotriva COVID-19 dezvoltate de Pfizer și Merck & Co au fost aprobate pentru utilizare în UE. Însă, până în prezent, utilizarea lor a fost limitată, din mai multe motive, printre care se numără încetinirea pandemiei, prețurile ridicate și procedurile naționale complicate de prescriere a acestora.

De asemenea, executivul UE a declarat că va depune eforturi pentru a sprijini dezvoltarea următoarei generații de vaccinuri COVID-19, care, potrivit așteptărilor sale, va oferi o protecție mai solidă și mai durabilă împotriva infecției sau a transmiterii.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol