23 iunie 2022, 0:34

Până la ce vârstă poate trăi omul?

Până la ce vârstă poate trăi omul? Este una dintre întrebările esențiale. Până acum am numărat doar până la 122, dar oamenii de știință sunt optimiști…

Cercetătorii cred că au aflat care este limita superioară a vieții: 150 de ani. Ar fi peste actualul record pentru cel mai vârstnic om – Jeanne Calment, care a decedat în 1997 la vârsta de 122 de ani – dar cu siguranță descurajează și eforturile pentru o viață nelimitată, scrie The New York Post.

Utilizând o aplicație pentru iPhone și un volum uriaș de date medicale de la voluntari din Marea Britanie și SUA, oamenii de știință spun că au confirmarea vârstei maxime pe care pot anticipa oamenii s-o trăiască și au publicat un studiu în revista Nature Communications.

Vârsta biologică + rezistența

Inteligența artificială a analizat datele legate de sănătate și condiție fizică, iar cercetătorii au determinat că durata vieții este determinată de două elemente: vârsta biologică (asociată cu stresul, modul de viață și bolile cronice) și rezistența (cât de repede revine la normal o persoană după ce răspunde unui factor de stres).

Cercetătorii au aflat astfel că, de la 120 la 150 de ani, corpul uman prezintă o „pierdere totală” de rezistență, rezultând  în incapacitatea de a-și reveni. „Cu vârsta, tot mai mult timp ne trebuie ca să ne recuperăm după o perturbare, iar în medie petrecem tot mai puțin timp în starea fiziologică apropiată de optim”, afirmă autorul studiului, Timothy V. Pyrkov.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol