30 mai 2024, 20:02

Până și Lenovo și Xiaomi se retrag din Rusia

Era doar o chestiune de timp. Până și chinezii încep să se retragă de pe piața din Rusia. Inițial, Xiaomi vorbea despre reducerea la jumătate a ofertei de smartphone, fără referiri la războiul din Ucraina.

Acum, izolarea tehnologică a Rusiei capătă noi dimensiuni.

În ciuda anunțurilor optimiste pe care le afișează pentru a face dovada sănătății economiei ruse și a stabilității rublei, frânate de un control generalizat asupra capitalului și 47 de miliarde de euro pompați pe piață de la rezervele de stat, mastodonții aliatului cel mai important și cel mai greu care rămâne alături de Rusia pleacă și ei de pe piață.

Fără să o spună, fofilându-se, Lenovo și Xiaomi, cele două mari companii chineze de tehnologia informației, se retrag. Zero livrări de materiale. Și își și recheamă tehnicienii acasă, scrie Corriere della Sera.

Între loialitatea față de liniile trasate de guvern, care a cerut de mai multe ori firmelor informatice să rămână în Rusia, și singurul mijloc de a evita sancțiunile promise de Statele Unite pentru cei care colaborează cu Moscova, a câștigat logica pagubei celei mai mici.

Nu e vorba doar de o problemă de competențe care se pierd, cu acest exod de tehnicieni calificați, ci și de materii prime. Pentru că în tehnologie, penalitățile creează un efect în lanț.

În luna martie a acestui an, livrările de laptopuri au scăzut cu peste 40% față de februarie, smartphone-urile cu aproape 2/3 și exporturile de echipamente de telecomunicații cu 98%. Aceste informații au fost obținute din cel mai recent raport comercial al chinezilor de la Xiaomi.

Xiaomi se află sub o mare presiune din partea producătorilor americani de cipuri pentru a se asigura că semiconductorii lor nu ajung în mâinile altor producători și altor exportatori.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol