5 decembrie 2023, 17:43

Panica a cuprins România. Cozi uriașe la benzinării. Cine a aruncat primul ”piatra” și ce spune Guvernul

O fotografie a circulat miercuri, chiar și ca știre din partea mai multor site-uri care au rostogolit-o, în care se putea vedea clar prețul la benzină sărit de 11 lei litrul! Imaginea ar fi fost din Beiuș, iar originea ei se pierde în precizarea ”un cititor a trimis”.

Un cititor a transmis BIHOREANULUI imagini care arată că, în Valea lui Mihai, un litru de benzină se vindea miercuri 8,89 lei, iar motorina cu 8,99 lei, scrie ebihoreanul.ro.

„La Valea lui Mihai motorina, de la 8,5 lei a ajuns azi la 9 lei la pompă! Dintr-o dată, de pe o zi pe alta. Am făcut sesizare şi la Consiliul Concurenţei. Nu e în regulă aşa ceva”, s-a plâns un cititor BIHOREANULUI transmiţând şi imagini (foto jos).

Benzinărie Valea lui Mihai

”Preţuri şi mai mari ar fi fost înregistrate la un partener MOL din Beiuş. Imaginile transmise de un alt cititor arată că atât motorina, cât şi benzina 95 s-au vândut miercuri la preţuri exagerate: întâi cu 9 lei şi apoi chiar cu 11 lei”, scrie sursa citată, postând și imaginea, pe care o redăm aici:

Puțin a fost până când în toate orașele au apărut cozile la benzinării. Imaginea a circulat pe site-urile de știri, iar panica a cuprins lumea.

Potrivit Digi24, proprietarul benzinăriei ar fi motivat prețul foarte mare prin faptul că lotul de combustibil ar fi fost achiziționat la un preț foarte mare.

Oamenii sunt speriaţi că preţurile, care şi aşa au crescut continuu în ultimele luni, vor exploda pe fondul conflicului dintre Rusia şi Ucraina.

Cozi de maşini s-au format inclusiv la staţiile firmelor ruseşti Lukoil şi Gazprom, în ciuda impresiei că sunt boicotate, tocmai din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Pe rețelele de socializare circulă nenumărate imagini surprinse la cozile din diverse orașe.

Arad. Foto: glsa.ro

Arad. Foto: glsa.ro

Ministrul Economiei: Nu cresc prețurile, s-a creat o psihoză

Purtătorul pe cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a dat asigurări, miercuri seară, că „nu sunt probleme cu stocurile de carburanți”.

El a anunțat, miercuri seară, că premierul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la stațiile de alimentare cu carburant.

Guvernul nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

„Nu există motive reale pentru creşteri accelerate de preţuri in România. Ţara noastră are stocuri suficiente de carburant. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant. Guvernul României nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă”, a menționat Dan Cărbunaru, notează Agerpres.

Și ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că „România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanți în benzinării”.

„România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanţi în benzinării. Am avut astăzi întâlniri de lucru cu reprezentanţii Rompetrol şi ai OMV Petrom şi am primit asigurări că vor asigura livrările către clienţi. Totodată, vreau să le transmit românilor că nu trebuie să intre în panică şi să stea la cozi. Avem suficiente stocuri !”, a precizat Virgil Popescu, conform Agerpres.

Și la această oră la mai multe benzinării din toată țara sunt cozi de persoane care vor să alimenteze mașinile. Acestea spun că au auzit zvonuri că prețurile vor crește.

UPDATE

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, miercuri seara, că informaţia conform căreia preţul carburanţilor a ajuns la 11 lei/litru a plecat de la reţeaua de benzinării MOL, iar „dacă ar fi fost mai atenţi, acest lucru nu s-ar fi întâmplat”.

„Dvs. (moderatorul – n. r.) nu puteţi să-i spuneţi numele (reţelei de benzinării – n. r.), dar eu nu pot să nu-i spun numele, chiar dacă dvs nu puteţi. Este vorba despre reţeaua MOL, pentru că de la această reţea, de la Beiuş, a plecat această informaţie, de 11 lei. Dacă ar fi fost mai atenţi, acest lucru nu s-ar fi întâmplat şi, probabil, de mâine controalele care vor fi demarate, aşa cum a spus şi prim ministrul, vor lămuri acest aspect şi ne vom lămuri de ce a început acest lucru. Această informaţie a fost rostogolită prin social media şi a ajuns la a crea panică în România într-un timp foarte scurt: cozi la benzinării, cum că de mâine preţurile vor fi de 10 şi 11 lei şi, mai mult, că vom rămâne şi fără stocuri de benzină şi motorină. A trebuit să infirmăm ferm acest lucru, să ieşim să spunem că este exclus ca România să rămână fără stocuri de benzină şi de motorină. Este exclus ca să asistăm la o explozie a preţurilor la benzină şi la motorină, în condiţiile în care preţul barilului a început să scadă. Până astăzi a scăzut cu 3 dolari”, a afirmat Popescu, la Digi 24.

Oficialul a scris, anterior, pe propria pagină de Facebook, că România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanţi în benzinării, iar românii nu trebuie să intre în panică şi să stea la cozi, pentru că stocurile sunt suficiente, notează AGERPRES.

UPDATE

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, face din nou un apel la calm şi îndeamnă oamenii să nu stea la cozi la benzinării, dând asigurări că există suficiente stocuri de carburant şi nu sunt argumente pentru creşteri explozive ale preţurilor.

„Fac un nou apel la calm: nu staţi la cozi. Avem suficiente stocuri, deci NU există argumente pentru creşteri nejustificate şi explozive ale preţurilor. Să nu ne lăsăm angrenaţi într-un război hibrid, mai ales în actualul context regional de securitate. Aşa cum a anunţat şi prim ministrul Nicolae Ciucă, instituţiile abilitate vor demara acţiuni ample de control la benzinării pentru că NU VOM PERMITE SPECULA! Să nu intrăm în jocul celor care doresc destabilizarea României!”, a scris Popescu miercuri seara pe pagina sa de Facebook.

UPDATE

Prețul petrolului a scăzut cu peste 17%, miercuri, după ce Emiratele Arabe Unite au declarat că vor sprijini creșterea producției pe o piață aflată în dezordine din cauza întreruperilor de aprovizionare cauzate de sancțiunile impuse Rusiei după invadarea Ucrainei, transmite Reuters.

„Vom favoriza creșterile de producție și vom încuraja OPEC să ia în considerare niveluri mai ridicate de producție”, a declarat ambasadorul Yousuf Al Otaiba, într-o declarație postată pe Twitter de Ambasada Emiratelor Arabe Unite, la Washington.

Comercianții au citat, de asemenea, rapoarte conform cărora ministrul petrolului din Irak, țară membră și ea a OPEC, a spus că ar putea crește producția de petrol, dacă i se va cere de către Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și a aliaților săi, inclusiv Rusia, un grup cunoscut sub numele de OPEC+.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol