10 decembrie 2023, 18:34

Panică la granițele Rusiei. Biletele de avion: deloc, puține sau scumpe

Prețul zborurilor dus-întors din Rusia a crescut vertiginos și biletele s-au vândut rapid miercuri (21 septembrie), după ce președintele Vladimir Putin a ordonat mobilizarea  a 300.000 de rezerviști.

Anunțul lui Putin, făcut în cadrul unui discurs televizat la primele ore ale dimineții, a stârnit temeri că unii bărbați în vârstă de luptă nu vor avea voie să părăsească țara.

Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că apelul va fi limitat la cei cu experiență ca soldați profesioniști și că studenții și recruții nu vor fi chemați, scrie Euractiv.

Dar încrederea este pe opunctul de a se termina.

Kremlinul a refuzat să comenteze dacă frontierele vor fi închise pentru cei care fac obiectul ordinului de mobilizare și a cerut oamenilor să aibă răbdare până când legea va fi clarificată.

Biletele de avion deloc, puține sau scumpe

Între timp, datele Google Trends au arătat o creștere bruscă a căutărilor pentru Aviasales, cel mai popular site de rezervări de zboruri din Rusia.

Zborurile directe de la Moscova către Istanbul, în Turcia, și Erevan, în Armenia, ambele destinații care le permit rușilor să intre fără viză, au fost epuizate miercuri, potrivit datelor Aviasales.

Zborurile de la Moscova la Istanbul prin Turkish Airlines erau fie rezervate în totalitate, fie indisponibile până duminică, la ora 14.15, ora Moscovei (11.15 GMT).

Unele rute cu escală, inclusiv cele de la Moscova către Tbilisi, capitala Georgiei, erau de asemenea indisponibile, în timp ce cele mai ieftine zboruri către Dubai costau peste 300.000 de ruble (5.000 de dolari) – de aproximativ cinci ori salariul mediu lunar.

Tarifele tipice pentru o singură direcție către Turcia au urcat până la aproape 70.000 de ruble (1.150 de dolari), față de puțin peste 22.000 de ruble în urmă cu o săptămână, arată datele Google Flights.

Panică

De asemenea, o sursă din industria turismului a declarat pentru Reuters că cererea de bilete de avion din Rusia pentru țările fără vize a crescut.

„Era posibil să cumperi un bilet dus-întors dimineața pentru 200.000 de ruble până la 300.000 de ruble, dar nu mai este așa”, a spus sursa.

„Este un sentiment de panică din partea oamenilor, care se tem că nu vor mai putea părăsi țara după aceea”.

Aeroflot, compania aeriană oficială, a declarat că nu a limitat vânzările de bilete.

Traficul la granița cu Finlanda este în creștere

Traficul care sosește la granița estică a Finlandei cu Rusia s-a „intensificat” în timpul nopții, a declarat joi dimineață Garda de Frontieră finlandeză, adăugând în același timp că situația este sub control.

Finlanda monitorizează îndeaproape situația din Rusia vecină în urma ordinului de mobilizare militară dat de președintele Vladimir Putin, a declarat miercuri ministrul finlandez al apărării, Antti Kaikkonen.

Estonia, Letonia și Lituania au anunțat miercuri că nu vor oferi refugiu niciunui rus care fuge de mobilizarea trupelor de către Moscova.

Cozi imense sunt și la granița cu Georgia, una dintre puținele țări în care rușii sunt primiți fără viză


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol