28 martie 2024, 13:10

Papa, către români: „Bisericile creștine pot să ajute să fie regăsită și alimentată inima vie din care să se nască o acțiune socială”

Papa Francisc a ținut un discurs în urma căruia toți cei din sală s-au ridicat în picioare să-l aplaude. Printre temele principale abordate de acesta au fost amintite recunoașterea fundamentală a libertății religioase, fenomenul emigrației și respectiv dezvoltarea armonioasă a umanității.

”Dumnezeu să binecuvânteze România!”.

”Doamnă premier, distinși reprezentanți ai diferitelor confesiuni religioase, adresez salutul meu cordial și mulțumirile mele domnului președinte și doamnei premier. Mulțumesc și în numele celorlalte autorități. Țin să-l salut pe fratele meu, Daniel, cu iubire frățească. Salut toți mitropoliții și episcopii din Sfântul Sinod.

Îi salut cu drag pe preoți, pe episcopi și pe cei din Biserica Catolică. Sunt bucuros să mă găsesc în frumoasa dumneavoastră țară la 20 de ani după vizita Papei Ioan Paul al II-lea. Este un moment potrivit pentru a arunca o privire de ansamblu asupra acestor 30 de ani de când România s-a eliberat de sub un regim oprimator.

România s-a angajat în construcția unui proiect democratic, prin dialog reciproc, pentru recunoașterea fundamentală a libertății religioase. E bine să recunoaștem numeroșii pași făcuți pe acest drum. (…) Mă gândesc la fenomenul emigrației. Multe persoane și-au părăsit casa și patria pentru o viață mai bună.

Mă gândesc la depopularea mai multor state. Mulți oameni au plecat din locul lor și toate acestea au consecințe asupra calității vieții în acele teritorii. Aduc un omagiu sacrificiilor făcute de atâția fii și fiice care cu munca lor au îmbogățit țările în care au emigrat. (…) Cei mai slabi și ce mai săraci sunt văzuți ca indezirabili, ca și cum mașina nu poate merge înainte.

Trebuie să îi vedem pe cei săraci ca pe frații noștri. Atunci când o societate ține, se preocupă de soarta celor mai puțini avantajați, abia atunci se poate numi o societate civilă, nu impusă de considerații tot mai extinsă a centrelor înaltei finanțe, ci de conștiința centralității persoanei umane, pentru dezvoltarea armonioasă sustenabilă nu e suficient să aducem la zi teoriile economice, și nici tehnicile și abilitățile profesionale.

Trebuie să dezvoltăm și sufletul poporului dumneavoastră, pentru că are un fel de a gândi realitatea. Bisericile creștine pot să ajute să fie regăsită și alimentată inima vie din care să se nască o acțiune socială.”, conform fanatik.ro.

Sursă foto cover: evz.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol