20 aprilie 2024, 15:17

Papa Francisc a ajuns în România. Pr. Cristinel Țâmpu: „Suntem privilegiați să avem parte de această vizită!”

Părintele Cristinel Țâmpu este preot vicar la Parohia ”Sfânta Maria a Harurilor” (Bărăția) și este responsabil cu comunitatea maghiară din București. S-a născut în județul Bacău, a urmat studiile gimnaziale în satul Gioseni, a absolvit Liceul în Ungaria (Gödöllő), apoi a urmat Institutul Teologic Romano – Catolic din Iași, absolvind studiile seminarului în 2005, în Toledo (Spania). A fost hirotonit preot în același an, în Catedrala Romano – Catolică din Iași, iar actualmente este încardinat în Arhidieceza Romano – Catolică de București.

Într-un interviu acordat site-ului nostru, Pr. Cristinel Țâmpu ne-a oferit câteva detalii despre semnificația vizitei Sfântului Părinte Papa Francisc în România.

Pr. Cristinel Țâmpu

Pr. Cristinel Țâmpu

editiadedimineata.ro: Ce înseamnă vizita Papei Francisc în România?

Pr. Cristinel Țâmpu: Data de 31 mai în Calendarul Romano – Catolic are o semnificație aparte. În această zi este amintită vizita Sfintei Fecioare Maria la verișoara sa Elisabeta, sărbătoare care ne amintește de grija Mariei față de Elisabeta și dorința de a o ajuta, aceasta fiind însărcinată în luna a VI-a. Acest fapt se întâmplă imediat după ce îngerul Gabriel vestește Fecioarei Maria că ea va zămisli și va naște pe Domnul nostru Isus Cristos. Prezența lui Isus în sânul ei, o face pe Maria disponibilă de a împărtăși bucurie celorlalți.

Adaptând acest text biblic în contextul vizitei Papei Francisc în România, putem observa aceeași atitudine a Mariei, cea de disponibilitate și slujire față de oameni, împărtășind  bucuria și iubirea prezenței lui Dumnezeu.

Vizita Sfântului Părinte trebuie să ne umple inima de bucurie și iubire ca să devenim mai conștienți de identitatea noastră catolică și să fim mult mai întăriți în comunitățile noastre tot mai mici. Suntem privilegiați să avem parte de această vizită!

editiadedimineata.ro: Au trecut 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România. Care sunt diferențele dintre cele două evenimente pentru societatea românească?

Pr. Cristinel Țâmpu: Acum 20 de ani, România se bucura de libertatea câștigată în 1989 prin sângele eroilor noștri. Aveam nevoie de vizita Papei Ioan Paul al II-lea ca punct de reper pentru a întări în noi conștiința faptului că, adevărata libertate este păstrată și ocrotită numai cu sprijinul unor oameni cu credibilitate spirituală și morală. Societatea noastră nutrea să fie mângâiată și vindecată de rănile sufletești, răni cauzate de un sistem oprimat față de valorile creștine, morale și umane. Prezența primului Papă pe pământ românesc a însemnat porți deschise atât în raport cu Biserica Ortodoxă Română, cât și cu întreaga societate. A fost o flacără care a aprins în sufletele tuturor dorința de a merge împreuna, în unitate spirituală, morală și umană.

Dacă prima vizită a fost mai mult protocolară și, oarecum de curtoazie, cea de acum vine să întărească mai adânc în conștiință, importanța unității în ascultarea învățăturii lui Cristos. Trebuie să fim conștienți de însemnătatea comuniunii fraterne, în rugăciune, indiferent de religie, limbă, cultură și tradiție, implorând de la Tatăl Ceresc, darul unității ca mărturie a credinței în Isus Cristos. Cu acest prilej, Papa Francisc va ajunge să viziteze anumite regiuni din România unde predomină catolici, tocmai pentru a împărtăși tuturor, indiferent de confesiune religioasă, bucuria și iubirea lui Dumnezeu.

editiadedimineata.ro: Papa Francisc va vizita pe lângă orașele București, Iași și Blaj, Sanctuarul Marian de la Șumuleu Ciuc, un loc mai puțin cunoscut pentru români. Care este semnificația acestei locații pentru comunitatea catolică?

Pr. Cristinel Țâmpu: La Șumuleu Ciuc avem un Sanctuar marian închinat Sfintei Fecioare Maria, aflat în grija călugărilor Franciscani Conventuali.  Pentru catolicii de limbă maghiară este un centru de reper în păstrarea identității catolice. Acest loc ne amintește de faptul că trebuie să prețuim propria credință cu orice preț, indiferent de amenințările interioare sau exterioare. În fiecare an, de Rusalii, romano – catolicii din țară și din străinătate, revin la acest Sanctuar unde acum 452 de ani, înaintașii lor au luptat cu prețul vieții, pentru păstrarea credinței și a identității catolice. Și noi, comunitatea maghiară catolică din București suntem prezenți an de an în acest loc, implorând har de la Dumnezeu ca prin mijlocirea Sfintei Fecioarei Maria, să îndepărtăm din noi orice amenințare lumească care ne-ar putea știrbii credința.

editiadedimineata.ro: Poate ajuta venirea Papei Francisc întărirea sentimentului de apartenență al românilor la comunitatea europeană?

Pentru a ne putea păstra valorile spirituale, morale și umane, fiecare societate are nevoie de repere. Papa Francisc este, pentru noi, un model în adevăratul sens al cuvântului, îndeosebi spiritual. În el vedem nu numai urmașul Sfântului Petru care ne întărește în credință și iubire, ci și un sprijin moral și uman pentru ca fiecare dintre noi să contribuie la făurirea unei lumi mai bune și mai drepte.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol