6 iunie 2020, 20:11

Paradisul neștiut din Insulele Eoliene

Numite după Eol, zeul vânturilor, Insulele Eoliene sunt un arhipelag vulcanic nu departe de coasta nordică a Siciliei, în Marea Tireniană. Principalele insule din acest arhipelag sunt: Lipari, Salina, Filicudi, Alicudi, Stromboli, Panarea și Vulcano. Toate se pot lăuda cu peisaje superbe, plaje minunate, castele, stațiuni termale și desigur, activitate vulcanică privită în direct.

Lipari, sursa: hotelvillaenricalipari.com

În aceste insule pot fi găsite și peșteri adânci, extraordinare formațiuni stâncoase, faleze abrupte și priveliști splendide. Vulcanii de pe Stromboli erup chiar frecvent. Filmul lui Roberto Rossellini, Stromboli, din anii ’50, a fost inspirat chiar de acest vulcan, care și astăzi emite regulat lavă topită. Totuși, acest lucru nu a împiedicat insulele să devină destinații turistice populare, astfel încât pe timpul verii ele devin pline până la refuz.

Stromboli, sursa: zmescience.com

Din punct de vedere istoric, insula Lipari este probabil cea mai interesantă dintre ele, datorită citadelei și a vestigiilor arheologice de aici. Filicudi, cu țărmul ei de bazalt, este cea mai puțin dezvoltată ca stațiune turistică, dar chiar și așa, insula oferă priveliști care îți taie răsuflarea.  Panarea oferă un frumos decor cu dealuri stâncoase, așezări străvechi, văi vechi și clădiri frumoase cu coloane și arcade. Aici găsești hotelul Raya, deschis în anii ’60 de artistul Pablo Tilchemcare i-a creat insulei reputația de loc al petrecerilor.

Panarea, sursa: zmescience.com

Lipari, sursa: commons.wikimedia.org

Insula-grădină Salina oferă liniște și este ideală dacă sunteți în căutarea unui loc retras. Este una dintre cele mai înverzite insule, aici producându-se și un vin auriu celebru, Malvasia. Tot aici s-a turnat și filmul Poștașul, în anii ’90.  Stromboli a devenit destinația preferată pentru o mulțime de turiști. Vulcanul este și acum principalul punct de atracție al acestei insule. Volcano a devenit însă în ultima vreme una dintre cele mai vizitate insule din arhipelagul Eoliene. Activitatea vulcanică de aici a încetat de mult, dar și acum turiștii se pot urca în vârful vulcanului, de unde pot privi conul lui prăbușit și priveliștea dinspre Lipari și Filicudi.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.