21 ianuarie 2023, 20:31

Parcul din fața Ateneului Român ar putea fi denumit ”Grădina Mariana Nicolesco”

Spaţiul public din faţa Ateneului Român ar putea primi denumirea de „Grădina Mariana Nicolesco”, potrivit unui proiect care a primit aviz favorabil în şedinţa Comisiei de Patrimoniu din cadrul Consiliului General al Capitalei.

Mai exact, proiectul prevede atribuirea denumirii de „Grădina Mariana Nicolesco” spaţiului public situat la intersecţia dintre Piaţa George Enescu, str. Episcopiei şi str. Benjamin Franklin.

„Este vorba despre o propunere de atribuire de denumire a spaţiului public care este în faţa Ateneului Român, proprietate publică a Municipiului Bucureşti, aflat în administrarea ALPAB”, a precizat directorul executiv al Direcţiei Patrimoniu, Mariana Perşunaru.

Propunerea a fost făcută de soţul sopranei şi este susţinută de Instituţia Prefectului.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să primească un vot favorabil şi din partea Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Pe de altă parte, un alt proiect care prevede schimbarea denumirii străzii Mircea Vulcănescu în strada Ana Ipătescu a primit aviz nefavorabil din partea Comisiei de Patrimoniu, întrunind trei voturi favorabile şi trei abţineri.

Soprana Mariana Nicolesco, membru de onoare al Academiei Române, a murit pe 14 octombrie 2022.

Mariana Nicolesco a avut un vast repertoriu muzical, de la stilul baroc la cel contemporan, cu o admiraţie specială pentru stilul belcanto şi pentru compoziţiile lui Mozart şi Verdi. A susţinut numeroase recitaluri şi concerte pe cele mai importante scene ale lumii.

Conform unei cercetări efectuate de prof. dr. Stephan Poen, Haricleea Darclee şi Mariana Nicolesco au avut cele mai multe premiere absolute pe scena Teatrului ‘La scala’ din Milano.

A fost preşedinta Fundaţiei Darclee şi a Concursului Internaţional de Canto Haricleea Darclee, la care au luat parte peste 3.000 de tineri artişti din România şi din străinătate. Totodată, în 1993 a fost aleasă membru de onoare al Academiei Române.

A primit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce (2008) şi a fost Comandor al Ordinului Steaua Solidarităţii Italiene (2004). Guvernul Franţei i-a acordat titlul de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor (2000).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol