15 aprilie 2024, 22:09

Parisul face „curăţenie” înainte de Jocurile Olimpice 2024

Parisul face „curăţenie” înainte de Jocurile Olimpice 2024. Migranţii, inclusiv din România, sunt evacuați din locuinţe ocupate ilegal.

Camelia Toldea, soţul ei şi cei trei copii se numără printre miile de imigranţi, solicitanţi de azil şi romi prinşi în evacuările din suburbia Seine-Saint-Denis, situată în nordul Parisului, care ilustrează problema persoanelor fără adăpost din oraş înaintea Jocurilor Olimpice, scrie Reuters, preluată de Hotnews.ro.

Mai mult de jumătate din structurile construite sau renovate pentru Jocurile de vară care vor începe în iulie se află în Seine-Saint-Denis, inclusiv Satul Olimpic aflat în construcţie.

Întinzându-se la est de râul Sena şi având o populaţie de peste 1,6 milioane de persoane, Seine-Saint-Denis este cel mai sărac departament din Franţa. Cu solicitanţi de azil şi romi care se adăpostesc acolo, Seine-Saint-Denis are cel mai mare număr de locuinţe ocupate ilegal şi de mahalale cu locuinţe improvizate dintre toate departamentele din ţară, potrivit unui raport din 2021 al autorităţii pentru locuinţe.

Cel puţin 60 de locuri ocupate ilegal din Seine-Saint-Denis au fost închise în 2023, potrivit unei numărători Reuters bazate pe documente administrative şi judiciare şi pe interviuri cu peste 50 de persoane care se adăposteau ilegal, avocaţi, procurori, asistenţi sociali, activişti şi politicieni locali, în ceea ce avocaţii şi unii oficiali au spus că pare a fi o politică menită să înfrumuseţeze zona pentru evenimentul sportiv.

Filiala din Seine-Saint-Denis a Ministerului de Interne al Franţei – cunoscută sub numele de prefectură – a declarat pentru Reuters că evacuările de squat-uri (locuinţe precare ocupate abuziv – n.r.) nu au legătură cu Jocurile Olimpice, ci urmează procedurile legale normale. Acestea au fost accelerate de o nouă lege adoptată în iulie, care impune, de asemenea, amenzi mari şi pedepse cu închisoarea pentru ocuparea ilegală.

Anul trecut, a precizat prefectura, au avut loc puţin sub 80 de închideri de squat-uri. Numărătoarea Reuters de 60 de evacuări în acest an este aproape sigur o subestimare, au declarat avocaţii. Prefectura nu a respectat o hotărâre privind libertatea de informare, potrivit căreia ar trebui să furnizeze date privind evacuările de squat-uri din 2018 până în 2023.

Ce se întâmplă cu persoanele evacuate

Închiderile de squat-uri împing mai multe persoane vulnerabile în situaţii de locuit instabile, după ce guvernul a redus cu 1.000 locurile din hotelurile sociale folosite pentru locuinţe de urgenţă în suburbie, ceea ce reprezintă aproximativ 10%, a declarat într-un interviu Valerie Puvilland, director operaţional al Interlogement 93, operatorul care gestionează locuinţele de urgenţă pentru stat în regiunea Seine-Saint-Denis.

Reuters a numărat cel puţin 3.000 de persoane afectate de închiderile de squat-uri. Unii ajung pe străzile din Seine-Saint Denis şi din alte districte din Paris, în timp ce alţii au fost trimişi în zone îndepărtate din Franţa, au declarat avocaţii şi ocupanţii ilegali.

„Jocurile Olimpice adaugă o presiune suplimentară, deoarece sunt mai puţine hoteluri care închiriază camere pentru cazurile sociale”, a declarat pentru Reuters Lea Filoche, viceprimarul Parisului responsabil cu locuinţele, citând deciziile unor hoteluri de a fi pregătite pentru un aflux de vizitatori.

Dintre cele 32 de squaturi închise pentru care Reuters a putut localiza o adresă, 13 se aflau la mai puţin de 2 km de un loc principal al Jocurilor Olimpice în regiunea Seine-Saint-Denis, de 236 km pătraţi, potrivit estimării Reuters.

Una dintre ele, o veche fabrică de ciment aflată la o aruncătură de băţ de viitorul sat al sportivilor şi care adăposteşte aproximativ 400 de migranţi, majoritatea din Sudan şi Ciad, a fost închisă de poliţie în aprilie, a observat Reuters.

O tabără de romi de 700 de persoane din spatele North Paris Arena din Villepinte a fost de asemenea închisă, au declarat doi martori.

Viceprimarul spune că nu a mai văzut niciodată atât de mulţi oameni pe străzile din Paris

Evacuările au exacerbat situaţia persoanelor fără adăpost, deoarece rezidenţii daţi afară se adaugă cererilor deja supradimensionate de locuinţe sociale şi de locuinţe furnizate de stat, a declarat Puvilland.

Viceprimarul Filoche spune că nu a mai văzut niciodată atât de mulţi oameni pe străzile din Paris, în special copii. „Dacă scopul lor este de a avea nişte Jocuri în care să nu mai vedem sărăcie, atunci planul de evacuare a squat-urilor nu este un plan bun – este o prostie, ei evacuează oameni din squat-uri şi îi pun în spaţiul public”, a spus Filoche, care a cerut guvernului să rechiziţioneze clădiri goale, inclusiv foste spitale şi birouri, pentru a-i găzdui pe cei fără adăpost.

Evidenţiind situaţia, la 13 decembrie, Interlogement 93 a declarat că nu mai are locuri disponibile pentru adăposturi, lăsând pe stradă 665 de persoane care sunaseră, inclusiv 54 de femei însărcinate.

Datele Interlogement 93 arată că cererile nerezolvate în unele zile din această lună au fost aproape duble faţă de anul trecut. Furnizorul de locuinţe de urgenţă a citat o serie de probleme care se suprapun, inclusiv o reducere a locurilor disponibile şi închiderea squat-urilor.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a avertizat în noiembrie că oraşul nu va fi „pregătit” să ofere adăpost la timp pentru persoanele fără locuinţe, pentru Jocurile Olimpice.

Ce fac romii din România la Paris?

Depozitul gol care conţine adăposturi improvizate din scânduri şi care găzduieşte familia lui Toldea, împreună cu alţi aproximativ 70 de romi, se află în Ile Saint Denis, la aproximativ 2 km de viitorul Sat al sportivilor.

Familia a fost evacuată dintr-un loc ocupat anterior în zonă în luna mai, iar la începutul anului poliţia i-a alungat dintr-un hotel dezafectat pe care ocupaseră cu doar câteva zile înainte. Acum, Toldea se teme că nu va mai găsi un alt loc unde să locuiască în Seine-Saint-Denis, după decizia primăriei din noiembrie de a închide locul ocupat ilegal.

Victor Drot, un oficial din cadrul primăriei din Ile Saint Denis, a declarat că evacuarea iminentă a avut loc în urma unui incendiu la depozit. Citând întârzierile mari pentru locuinţe sociale, Drot a declarat că „nu există nicio soluţie în acest oraş”.

Toldea a solicitat o locuinţă socială în urmă cu doi ani. Timpul mediu de aşteptare este de opt ani, a onfirmat Drot.

„Nu putem merge în altă parte. Copiii merg la şcoală aici, cunoaştem zona”, a declarat Toldea, în vârstă de 31 de ani, care vinde cărămizi la piaţa de vechituri Clignancourt din apropiere.

Reuters a vorbit cu nouăsprezece migranţi evacuaţi din patru locuinţe ocupate în apropierea infrastructurilor legate de Jocurile Olimpice sau de proiecte de dezvoltare urbană între aprilie şi august.

Prefectura a repartizat o locuinţă stabilă pentru doi dintre ei, dar ceilalţi au fost lăsaţi de izbelişte şi au continuat să doarmă în condiţii de vagabondaj sau să găsească loc în alte squaturi.

Interlogement 93 a declarat că, după evacuări, majoritatea locuinţelor oferite de autorităţile din Seine-Saint-Denis durează doar câteva zile.

Mai multe detalii, AICI


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol