29 noiembrie 2022, 3:49

Parisul și alte numeroase orașe din Franța au decis să reducă iluminatul unor clădiri de patrimoniu

Parisul și alte numeroase orașe din Franța au decis să reducă iluminatul unor clădiri și monumente de patrimoniu pentru a încuraja populația să participe la efortul național de reducere cu 10% a consumului de electricitate.

Obiectivul este stabilit de guvern pentru a face față crizei energetice, transmite corespondenta Radio România Actualități la Paris, Daniela Coman: ”Monument emblematic al Parisului, turnul Eiffel își va stinge luminile cu o oră și un sfert mai devreme. Celebra piramidă de sticlă, prin care vizitatorii intră la Muzeul Luvru, va fi iluminată numai până la ora 23:00, iar fațada Primăriei Parisului până la 22:00, în loc de 01:00 noaptea. Proiectoarele orientate către Palatul Versailles vor fi stinse și ele o oră mai vreme. Toate acestea, măsuri cu caracter de simbol, potrivit ministrului francez al Culturii, Rima Abdul Malak”.

”Simbolurile sunt importante pentru a sensibiliza populația, însă nu suficiente. Important este să lucrăm concret pentru a realiza tranziția ecologică în teatrele, muzeele, cinematografele noastre, în toate spațiile culturale ale Franței. Trebuie să acționăm toți împreună, stat, autorități locale, cetățeni pentru a căuta soluții de reducere a consumului de energie”, a declarat ministrul Culturii, Rima Abdul Malak.

Primăria Parisului a anunțat și ea măsuri generale privind iluminatul și încălzirea clădirilor publice în sezonul rece.

În schimb, iluminatul stradal rămâne în vigoare ca și până acum, precum și funcționarea camerelor video de supraveghere a spațiului public pentru a asigura siguranța cetățenilor.

Și la Lyon, al treilea cel mai mare oraș al Franței, intră în vigoare de astăzi un program redus de iluminare a clădirilor publice și a vitrinelor magazinelor.

Același lucru și la Strasbourg. Pentru a-și reduce facturile de electricitate, orașe mai mici sau comune au trecut deja la stingerea becurilor de pe străzi după miezul nopții.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol