20 aprilie 2024, 12:06

Parlamentul European va discuta aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Președintele Zelenski dorește accelerarea procesului

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană, a transmis Rada Supremă (Parlamentul) a Ucrainei, într-un mesaj publicat pe Twitter luni seară. Ei bine, luni seara o informație sosește de la Parlamentul European:Parlamentul European va adopta marți o rezoluție prin care solicită instituțiilor UE să depună eforturi pentru acordarea statutului de candidat UE Ucrainei și, între timp, să continue să lucreze pentru integrarea în piața unică a UE, scrie The Guardian.

Potrivit informațiilor neoficiale ale PAP, diplomații polonezi de la Bruxelles au fost implicați direct în pregătirea cererii Ucrainei. În ultimele zile, ambasadorul Ucrainei, Vsevolod Șentsov, a participat la reuniunea Consiliului ambasadorilor statelor membre ale UE și s-a întâlnit de mai multe ori cu diplomații Reprezentanței Permanente a Republicii Polone pe lângă UE, potrivit G4Media.

Potrivit unor informații neoficiale publicate de PAP, președintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa marți la sesiunea extraordinară a Parlamentului European la Bruxelles fie online, fie va trimite un mesaj video membrilor PE .

Duminică, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că „Ucraina este una dintre noi și ne dorim să fie în Uniunea Europeană”. Cu toate acestea, președinta CE nu a sugerat că Ucraina ar putea adera în urma unor proceduri de urgență.

Charles Michel, președintele Consiliului European, a declarat într-un interviu acordat mai multor agenții de presă, inclusiv PAP, că Comisia Europeană și Consiliul vor trebui să ia o decizie în această chestiune. „Guvernul lui Zelenski și autoritățile ucrainene se străduiesc să adere la UE de ceva vreme”, a spus Michel. După cum a adăugat el, există diferite poziții pe această temă în țările UE, care au fost exprimate la ultima sesiune a Consiliului European.

„Comisia Europeană va trebui să adopte o poziție oficială imediat ce va primi această solicitare. Aceasta înseamnă că și Consiliul va trebui să prezinte o poziție. Cred că dezbaterea pe această temă va avea loc în curând”, a subliniat el. El a amintit că Zelenski a participat la ultimul summit al UE, alăturându-se cu liderii UE. „Dacă se poate, îl voi invita și la următoarea reuniune a Consiliului European”, a anunțat Michel.

Apelul deputaților europeni vine după ce președintele Volodimir Zelenski a semnat scrisoarea oficială prin care cere aderarea Ucrainei la UE.

Un oficial al UE a explicat procesul. Scrisoarea de cerere este scrisă președintelui Consiliului UE, care este în prezent deținut de Franța, scrie hotnews.ro.

Statele membre, parlamentul european și parlamentele naționale sunt apoi informate cu privire la cerere de către consiliu.

O reuniune a celor 27 de miniștri ai afacerilor externe UE, cunoscută sub numele de consiliul afacerilor generale, trebuie să ia o decizie pentru a solicita oficial avizul Comisiei Europene cu privire la cerere.

În mod normal, ar dura între 15 și 18 luni pentru a-și emite avizul, deși această perioadă ar putea fi scurtată semnificativ „în funcție de considerentele politice”, a spus oficialul.

Există o perioadă de preaderare de durată diferită, în timpul căreia țara candidată își adaptează instituțiile, standardele și infrastructura pentru a-i permite să își îndeplinească obligațiile ca stat membru. Procesul de aderare presupune respectarea criteriilor de aderare, inclusiv adoptarea și implementarea legislației UE.

UPDATE

Președinții din opt state ale Uniunii Europene au cerut, luni, acordarea imediată a statutului de țară candidată pentru Ucraina și deschiderea negocierilor de aderare a acesteia la blocul european, potrivit unei scrisori deschise, citate de Reuters. Anunțul vine după ce președintele Zelenski a cerut oficial aderarea țării sale la UE printr-o procedură de urgență, în contextul războiului de agresiune pe care Rusia l-a pornit împotriva Ucrainei.

„Noi, preşedinţii statelor membre UE: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Slovenia credem cu tărie că Ucraina merită să primească imediat o perspectivă de aderare la UE”, se arată în scrisoare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol