19 mai 2024, 23:28

Parlamentul german a aprobat legea pentru obținerea mai ușor a cetățeniei germane

Bundestagul (Camera Inferioară a Parlamentului german) a aprobat vineri reforma legii cetățeniei, care permite accelerarea naturalizării străinilor. Reforma a fost propusă de coaliția de guvernământ pentru obținerea mai ușor a cetățeniei germane, în condițiile în care în țară trăiesc 12 milioane de persoane cu cetățenie străină. Una dintre noutățile reformei propuse de coaliția de la Berlin este că migranții vor putea, în principiu, să aibă cetățenie multiplă.

În urma acestei decizii, naturalizarea va fi posibilă după cinci ani, în loc de opt ani, iar în cazul „realizărilor speciale de integrare”, chiar și după trei ani – acestea ar putea fi, de exemplu, o performanță remarcabilă în școală, la locul de muncă sau în implicarea civică, scrie agenția de presă germană DPA.

De asemenea, copiii cu părinți străini vor obține cetățenia germană la naștere dacă unul dintre părinți a locuit legal în Germania timp de cinci ani, în timp ce anterior era posibilă doar după opt ani.

În plus, cei care dobândesc cetățenia germană pot păstra cetățenia anterioară, ceea ce era deja posibil pentru cetățenii altor țări din Uniunea Europeană (UE). În prezent, la obținerea cetățeniei germane, mulți străini sunt nevoiți să renunțe la cetățenia anterioară. Exceptați de la această regulă sunt cetățenii unei țări UE sau a Elveției.

Guvernul federal argumentează că regula actuală este învechită și tinde să descurajeze multe persoane din cauza atașamentului lor față de țara de origine sau față de familia care trăiește în străinătate.

De asemenea, potrivit noii legi, copiii născuți în Germania vor putea obține și păstra permanent cetățenia germană și cetățenia părinților lor.

De precizat că naturalizarea mai rapidă va fi supusă mai multor condiții. Astfel, doritorii de pașaport german trebuie să facă dovada unei bune integrări, dar și a cunoștințelor de limbă germană.

De asemenea, străinii care vor să obțină cetățenia germană trebuie să se poată întreține pe ei înșiși și pe membrii familiei aflați sub oblăduirea lor – se arată în proiectul de lege al coaliției aprobat în august anul trecut.

Din cele 639 de voturi exprimate, 382 au fost pentru, 234 împotrivă și au fost 23 de abțineri.

Grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat (SPD), Verzilor și Partidului Liberal (FDP) au votat în favoare, în timp ce coaliția conservatoare CDU/CSU și Alternativa pentru Germania (AfD) au votat împotrivă. Deputații de Stânga s-au abținut.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol