5 martie 2024, 15:26

Pasăre americană extrem de rară, observată pe coasta Mării Negre

Anunțul a fost făcut de Grupul Milvus din Tg.Mureș, care se ocupă de  conservarea patrimoniului natural, în special a speciilor de animale pe cale de dispariție. Pasărea rară observată de specialiștii Milvus este sturzul cu creastă galbenă (Seiurus aurocapilla), o silvie neoarctică care cuibărește în pădurile de foioase din Statele Unite și Canada, și care iernează în pădurile tropicale și subtropicale din Caraibe, Mexic și America Centrală.

Sturzul cu creastă galbenă a fost capturat marți (17 octombrie) în tabăra de inelare de pe Grindul Chituc. Aceasta este prima observare a acestei specii în România și a treia observație făcută pe continentul european.

Exemplare din această specie au fost observate extrem de rar în Europa de Vest, cele mai multe observații provenind din Insulele Azore și Islanda. Potrivit ornitologilor, aceste păsări sunt probabil împinse spre Europa de vânturi și furtuni puternice din perioada migrației.

Pe lângă exemplarul de struz cu creastă galbenă, în aceeași zi a fost prinsă și o raritate asiatică: un măcăleandru albastru (Tarsiger cyanurus), exemplarul fiind al șaselea inelat în tabără. Cu cele 1.106 păsări marcate cu inele, reprezentanții Milvus au stabilit un nou record  zilnic pentru tabăra de cercetare organizată de zece ani Grindul Chituc.

Conform calculelor Milvus, există șanse foarte mari ca recordul anual de păsări inelate să fie, de asemenea, depășit în următoarele 3 săptămâni.

 

Sursa: Radio România Tg.Mureș


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol