18 mai 2024, 12:06

Păsările cântă în somn. Scurtă călătorie prin lumea viselor aviare

Păsările ascund încă multe mistere, iar unul dintre ele se referă la visele lor. Un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea din Buenos Aires a aruncat o nouă lumină asupra acestei întrebări intrigante prin cartografierea mișcărilor musculare și a activităților creierului acestor animale în timp ce dorm.

Rezultatele acestei cercetări au deschis o fereastră fascinantă în lumea viselor aviare, dezvăluind asemănări surprinzătoare cu propriile noastre experiențe de vis, scrie sciencepost.fr.

Când păsările dorm, o parte a creierului lor asociată cu cântecul rămâne activă și prezintă modele similare cu cele observate în timpul stării de veghe. Cercetătorii de la Universitatea din Buenos Aires au descoperit anterior că aceste modele ale creierului activează mușchii vocali ai păsărilor, permițându-le să-și „reproducă” în tăcere cântecele în timp ce dorm.

Cum s-a făcut studiul

Pentru a înțelege această activitate nocturnă intrigantă, oamenii de știință au folosit o abordare nouă. Ei au transformat mișcările mușchilor vocali observate în timpul viselor aviare în cântece sintetice.

Această tehnică le-a permis să cerceteze visele marii Kiskadee, o pasăre comună în America Centrală și de Sud. Cercetătorii au ales această specie datorită vocalizării sale distincte asociate adesea cu luptele teritoriale.

Implantând electrozi de electromiografie personalizaţi (EMG) în păsări, cercetătorii au putut măsura răspunsul muscular și activitatea electrică în timp ce acestea dormeau.

Ei au înregistrat simultan audio EMG și cântecul păsărilor, apoi au folosit un model matematic pentru a traduce acele date în cântece sintetice. Această metodă le-a permis să analizeze tiparele activității musculare în timpul somnului și să le compare cu comportamentele observate în timpul zilei.

Perspectivă fascinantă asupra vieții interioare a păsărilor și a activității lor cerebrale în timpul somnului

Acest studiu a dezvăluit o perspectivă fascinantă asupra vieții interioare a păsărilor și a activității lor cerebrale în timpul somnului. Cercetătorii au remarcat într-adevăr că tiparele de activitate musculară în timpul somnului corespundeau comportamentelor în timpul zilei, sugerând că păsările retrăiesc experiențele trecute în timp ce dorm.

Într-adevăr, păsările pareau să retrăiască luptele lor teritoriale și să-și reproducă cântecele distinctive. Această descoperire sugerează că visele păsărilor pot fi o formă de procesare a experienței de zi cu zi, un fel de repetiție nocturnă a evenimentelor și interacțiunilor trăite în timpul zilei.

Analizând visele aviare, oamenii de știință ne invită să ne reconsiderăm relația cu aceste creaturi enigmatice. Această cercetare deschide noi perspective asupra conștiinței animalelor și ridică întrebări despre asemănările dintre visele păsărilor și ale omului.

Înțelegând mai bine procesele creierului păsărilor în timpul somnului, ne-am putea extinde cunoștințele despre cunoașterea animalelor și despre evoluția conștiinței.
Detaliile studiului au fost publicate în revista Chaos.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol