9 decembrie 2023, 11:27

Paste din carne și cremvurști din ciuperci, la salonul de invenții ProInvent

La cea de-a XXI-a ediție a Salonului Cercetării, Inovării și Inventicii organizat de UTCN sunt prezente 56 de universități, stațiuni și centre de cercetare, dar și companii din țară și străinătate care au înscris peste 350 de inveenții din domenii variate.

Universitatea de Științele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad” Iași a prezentat, miercuri, la salonul de invenții ProInvent, organizat de UTCN, paste proaspete în care principalul ingredient este reprezentat de carne în proporție de 65% și care au o valoare nutrițională îmbunătățită comparativ cu a pastelor clasice.

Această valoare nutrițională este conferită de un conținut bogat de proteine, de prezența colagenului și de un conținut relativ redus de carbohidrați.

Reprezentanții universității ieșene au declarat că obiectivul principal a fost dezvoltarea unui sortiment de paste proaspete cu o valoare biologică sporită prin utilizarea unor produse de origine animală (carne de porc și supă de oase), reducând numărul de carbohidrați și crescând cantitatea de proteină, obținându-se paste de înaltă calitate.

Tagliatellele din carne îmbină într-un mod armonios produse de origine animală, cu cele de natură vegetală, astfel fiind obținut un produs inovativ pe piață.

Principalul ingredient în cadrul acestor paste este reprezentat de carne, și anume rasol de porc, acesta fiind urmat de făină de semola, supă de oase (un produs secundar care adaugă proprietăți de legare, consistență și gust, precum și valoarea nutritivă ridicată), sare și un amestec de condimente utilizat în prepararea pastelor clasice.

Colorantul natural, pulberea de sfeclă roșie, a fost, de asemenea, utilizat pentru a conferi acestor paste o culoare caracteristică ingredientului principal”, a spus pentru Cluj24, Iuliana Flocea, doctorand în cadrul Universității de Științele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad” Iași.

Meatatelli

Potrivit acesteia, ideea cercetătorilor ieșeni a pornit de la mama unui copil, care s-a confruntat cu o problemă legată de alimentația celui mic, în condițiile în care acesta nu consuma carne, dar îi plăceau pastele.

Pastele din carne ”Meatatelli” urmează să fie introduse la vânzare în magazinul universității, cutia de 250 de grame costând 14,5 lei.

”Aceste paste se pot fierbe de la 7 la 12 minute și trebuie doar adăugate diferite sosuri. Am încercat cu un sos alb,și cu un pesto, cu parmesan presărat deasupra, iar gustul este exceptional”, a precizat ea.

Echipa care a dezvoltat pastele din carne a depus cererea de brevet la OSIM și așteaptă răspunsul, pentru ca produsul să poată să apară, ulterior, în magazine și pe mesele românilor.

Ciuperci în cremvuști de porc

De asemenea, la ProInvent a prezentat un alt produs inovativ și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, o invenție care se referă la încorporarea unui extract de ciuperci Boletus edulis în crenvurști de porc.

”Produsul a fost obținut folosind carne porc lucru, sare neiodată, piper negru, boia dulce, nucșoară, usturoi și extract de ciuperci Boletus edulis prin diferite metode de încorporare.

Aspectul inovativ constă în asigurarea unei compoziții inovative de crenvurști de porc încorporând un extract natural de ciuperci Boletus edulis, prin diferite modalități, pentru asigurarea conservabilității acestora fără a le modifica gustul”, au spus reprezentanții USAMV.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol