23 ianuarie 2021, 4:11

Pastila care împiedică transmiterea COVID-19

Încă o veste bună. Cercetările avansează nu numai în domeniul vaccinurilor. Oamenii de știință din Austria  propun pastila care împiedică transmiterea COVID-19. Administrată celor pozitivi, ea va rupe lanțul transmiterii virusului și implicit a bolii COVID-19.

Dincolo de goana după vaccinuri, cercetătorii se zbat să găsească și noi modalități de a opri răspândirea COVID-19. Austriecii vin cu o propunere inedită: o pastilă care le este administrată celor deja infectați și care îi împiedică să transmită mai departe virusul.

Rodul cercetării inițiate la Universitatea din Graz încă de la declararea stării de pandemie este o tabletă care face inactive coronavirusurile din cavitatea bucală.

Persoana infectată nu va mai putea astfel să îi contamineze pe alții.

Pastila care împiedică transmiterea COVID-19

Pastila care se dizolvă în gură are la bază un principiu cunoscut, deja utilizat în tratamentul anticoagulant. Acționează ca un fel de capcană întinsă virusului, îl păcălește – după cum explică specialiștii.

“Virusul are nevoie de două puncte de sprijin pentru a invada un organism. Pe de o parte, receptorul ACE2, clasic, dar pe lângă acesta are nevoie de încă unul, îl numim co-receptor. Noi venim şi i-l propunem virusului într-o formă solubilă, virusul îl primește, este înconjurat de co-receptor, apoi crede că a ajuns la punctul de sprijin corect, nu mai pătrunde și astfel își pierde capacitatea de infectare”, spune Andreas Kungl, cercetător.

Dacă va fi aprobat, noul remediu nu poate totuși să înlocuiască vaccinarea, dar va fi complementar acesteia. Acest lucru întrucât li se administrează numai celor bolnavi și e menit doar să prevină transmiterea, nu să și protejeze împotriva infecției.

Dacă totul merge bine, compusul ar putea fi disponibil în jumătate de an, informează TVR.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.