16 aprilie 2024, 12:04

Pastila de (dez)informare, de la Digi24, aterizează în…farfurie. Despre euromituri și insecte

Ce are mai multe picioare, antene, un corp păros și poate speria un adult? Fiecare dintre noi a experimentat, măcar o dată în viață, teama de insecte. Nu sunt cele mai aspectuoase ființe și apar în zonele asociate, de obicei, cu murdăria. Așa că mitul conform căruia Uniunea Europeană ne obligă să mâncăm gândaci a speriat mulți cetățeni europeni.

Ideea a fost propulsată de eurosceptici și simpatizanți ai Kremlinului. Însă, teoria este întreținută de teama de insecte și o reticență generală de a mânca ceva ce ne scârbește.

Observatorul european al mass-media digitale (EDMO) a identificat pe teritoriul Uniunii Europene trei narațiuni principale de dezinformare:

  1. UE își obligă cetățenii să mănânce insecte
  2. Insectele sunt otrăvitoare
  3. UE este obligată să recurgă la insecte din cauza consecințelor dramatice ale sancțiunilor impuse Rusiei

În episodul din această săptămână al emisiunii Pastila de (DEZ)INFORMARE de la Digi24 vom afla împreună ce este un euromit, care sunt cele mai frecvente narațiuni privind obligativitatea consumului de insecte și dacă într-adevăr UE are de gând să ne forțeze să renunțăm la alimentele care nu sunt făcute din insecte.

Este adevărat că Uniunea Europeană a permis introducerea pe piață a produselor fabricate din insecte. Decizia UE este bazată pe studii științifice solide și, foarte important, nu obligă pe nimeni să mănânce doar ”gândaci”. Dar subiectul a fost întors, învârtit și transformat în dezinformare atât de către actori statali, cât și de politicieni populiști.

Deși teoria a circulat intens pe social media, nu rețelele de socializare au popularizat subiectul. La nivel european, media tradiționale și unii politicieni au contribuit la răspândirea teoriei.

Într-o lume în care dezinformare este la ordinea zilei, Editiadedimineata.ro, împreună cu Mediastandard.ro, au lansat un proiect unic pe piața din România, menit să combată cele mai răspândite dezinformări, într-un format nou: Pastila de (DEZ)INFORMARE.

Este un format nou, tineresc, în care trei jurnaliști încearcă, într-un cadru cât mai relaxat și departe de rigorile studiourilor TV, să explice simplu ceea ce ar fi trebuit să fie o evidență, dar, iată, nu e. Practic, ei încearcă să combată cele mai răspândite informații false care ne inundă spațiul virtual, pe rețelele de socializare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol