Într-o lume în care dezinformare este la ordinea zilei, Editiadedimineata.ro, împreună cu Mediastandard.ro, lansează un proiect unic pe piața din România, menit să combată cele mai răspândite dezinformări, într-un format nou: Pastila de (DEZ)INFORMARE.
În episodul din această săptămână vorbim despre un subiect care afectează toate statele din emisfera vestică a lumii: impactul pe care îl are dezinformarea asupra alegerilor din țările democratice.
Rusia încearcă să își extindă influența dincolo de granițele sale și în întreaga lume prin intermediul vânzărilor de arme, al organizaților para-militare și războiului, dar și al intervențiilor politice. Campaniile de dezinformare rămân, însă, o constantă.
Democrația este un lucru fragil. Ea este o alegere bazată pe valori, care de multe ori sunt puse la îndoială de entități autocratice. Metoda preferată este dezinformarea. În episodul de astăzi vom analiza modul în care Rusia încearcă să influențeze opinia publică și alegerile din alte țări.
Lista evenimentelor în care Moscova s-a implicat mai mult sau mai puțin public este lungă, dar putem aminti invazia militară din Crimeea și Ucraina, interferența în alegerile prezidențiale americane din 2016, protejarea guvernului sirian și a celui iranian. Cel mai recent, a fost acuzată că a finanțat protestele opoziției în țări precum Bulgaria și Republica Moldova, pentru a crea tulburări sociale.
Rusia a folosit toate platformele majore de socializare pentru a încerca să influențeze alegerile din 2016 din SUA. Facebook, Instagram, YouTube și Twitter au fost folosite pentru a răspândi propagandă prin intermediul conturilor spam, dezinformare și fake news. Scenariul s-a repetat și în 2020.
Nici Europa nu a scăpat. Ucraina este una dintre țările care au fost mult timp influențate de eforturile externe ale Rusiei. Înainte de invazie, anexarea Crimeei în 2014 pe baza unui referendum contestat a fost una dintre principalele acțiuni de influență ale Kremlinului.
Referendumul nu este recunoscut la nivel internațional din cauza problemelor legale din jurul său. Rusia nu a permis accesul observatorilor independenți, iar cetățenii nu au avut opțiunea clară de a vota pentru a râmâne în Ucraina. De la amenințări cu arma și până la exagerarea numărului de votanți, Rusia a aplicat o serie de acțiuni prin care să influențeze votul. (Disinfo: Crimea became Russian after a 95% “in favour” referendum)
O nouă serie de alegeri electorale vor avea loc în 2024 în majoritatea țărilor occidentale, lucru ce naște întrebarea: mai poate Rusia să influențeze rezultatul acestor alegeri prin dezinformare, așa cum a făcut-o în trecut? Să urmărim împreună ”Pastila de (dez)informare”:
Comentariile sunt oprite pentru acest articol