Ți s-a întâmplat să fii în așteptarea unei intervenții chirurgicale, să te trezești cu anestezistul în salon, care să îți spună că nu se găsește sânge pentru tine, trebuie să se amâne operația? Știi ce înseamnă minutele astea, orele și poate chiar mai bine de o zi așteptare amestecată cu teamă, că poate e un semn, că poate e de rău, că poate nu vei supraviețui? Poate că nu ai fost tu în situația asta. Dar cu siguranță cineva a fost. Cineva este în fiecare zi.
Ştiați că, în lume, cineva are nevoie de sânge o dată la două secunde? Este și cazul României, unde nu doar pacienții grav răniți ajung în spitale cu această nevoie dar și pacienții cu afecțiuni hematologice cronice sau diverse forme de cancer.
Și asta, pentru că suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul spirit civic în donarea de sânge. Doar 2% din populație face acest gest atât de important. Problemele de sănătate sunt un factor de incompatibilitate, iar frica de ace este cea mai întâlnită scuză, însă mulți oameni se feresc să doneze sânge din cauză că dau crezare unor mituri nejustificate.
Pe lista narațiunilor false despre procedura de donare găsim următoarele idei:
-sigur ți se va face rău după ce asistentele îți vor recolta 2l de sânge, mai ales că te vei duce acolo cu stomacul gol
– E posibil să contractezi boli
– și până la urmă, ce contează așa mult o doză în plus, dacă există o rezervă de sânge la fiecare centru de transfuzie
Ei bine, lucrurile nu stau deloc așa. Este obligatoriu ca în toate centrele să existe o rezervă pentru fiecare grupă de sânge în parte, însă avem atât de puțin încât poți număra pe degete numărul dozelor in unele locuri.
În plus, sângele este perisabil. După recoltare, este prelucrat în trei componente –
eritrocitele – celulele vii, roșii, din sânge, care au o perioadă de viață de 42 de zile
trombocitele care își pierd proprietățile în doar 5 zile
și plasma care rezistă până la 6 luni
De aceea se spune că o persoană care donează poate salva până la 3 vieți!
Pentru a nu ajunge vreodată în situațiile descrise mai sus, informează-te din surse verificate, nu te lăsa dus de valul dezinformărilor. Îți faci un bine și faci un bine celorlalți. Site-urile editiadedimineata.ro și mediastandard.ro, în parteneriat cu Digi24, îți servesc săptămânal ”Pastila de (dez)informare”, ca să înțelegi mai bine capcanele care se întind la tot pasul.
Urmărește ”Pastila de (dez)informare” de joi până luni, la Digi24, dar și pe Youtube, în pagina dedicată.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol