28 mai 2023, 14:28

Pastila de (dez)informare, la Digi24: Ptiu, ne bagă CIP, să ne urmărească peste tot!

România a alocat 200 milioane de euro în PNRR pentru schimbarea cărților de identitate. Noul model, implementat deja printr-un program pilot în Cluj, va continua să fie extins în principalele municipii ale țării începând cu vara lui 2023. Însă această schimbare nu a fost primită bine de toți cetățenii.

Fie că vorbim despre controlul populației sau despre asocierea cu un număr biblic, cipurile au devenit un subiect controversat. O teorie a conspirației susține că noua carte de identitate ar putea fi folosită ca un instrument de localizare și ascultare a purtătorului.

Practic, se afirmă că cipul conține o antenă GPS și, în unele cazuri, un microfon încorporat. Acest device ar fi folosit, conform teoriei, în controlul și supravegherea populației.

Într-un articol pe această temă, autorul afirma: Știe cineva dacă de exemplu putem fi ascultați prin acel cip, inclusiv în casele noastre? Teoretic cred că este posibil. Știe cineva dacă ni se poate urmări traseul prin acel cip? Desigur, lucrurile astea se pot face deja prin monitorizarea telefoanelor etc dar poate că unii amețiți își uită telefoanele pe acasă sau și le pierd sau chiar trăiesc «fără semnal».”

Alți oameni asociază noul tip de carte de identitate cu numărul biblic 666, asociat Antihristului. Explicația acestora este că chipul din document conține un „cod de bare pe care se află trei guarzi (guard bars) reprezentand numarul fiarei, 666”.

”Speriatoarea” cipurilor nu este de ieri, de azi, dar iată că revine în actualitate, dată fiind apropierea momentului în care proiectul urmează să fie extins la nivel național în vară.

Într-o lume în care dezinformare este la ordinea zilei, Editiadedimineata.ro, împreună cu Mediastandard.ro, au lansat un proiect unic pe piața din România, menit să combată cele mai răspândite dezinformări, într-un format nou: Pastila de (DEZ)INFORMARE.

Este un format nou, tineresc, în care trei jurnaliști încearcă, într-un cadru cât mai relaxat și departe de rigorile studiourilor TV, să explice simplu ceea ce ar fi trebuit să fie o evidență, dar, iată, nu e. Practic, ei încearcă să combată cele mai răspândite informații false care ne inundă spațiul virtual, pe rețelele de socializare.

Pastila de (DEZ)INFORMARE este un proiect Editiadedimineata.ro, realizat cu susținerea Mediastandard.ro. Emisiunea poate fi urmărită și pe Digi24, de joi până luni.

Aflați de la Pastila de (dez)informare”, de la Digi24, dacă este cazul să intrăm în panică din cauza noilor carduri de identitate.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol