27 aprilie 2024, 9:52

Pe 17 aprilie, începe la Varșovia Caravana Noului Cinema Românesc 2024

De la cele mai recente producții semnate de regizori consacrați precum Radu Jude, Tudor Giurgiu sau Anca Damian, la filmele de început, distinse cu numeroase premii internaționale, ale mai tinerilor Mihai Mincan și Vlad Petri, de la pelicule de ficțiune la filme aflate la limita dintre documentar și ficțiune, Caravana Noului Cinema Românesc aduce în fața publicului polonez povești ale unor eroi tăcuți, perspective când poetice, când sarcastice asupra societății românești dinainte și după prăbușirea comunismului. Cinci lungmetraje, distinse cu premii la festivalurile internaționale de la Veneția, Berlin, Sarajevo, Sofia ori Cottbus sunt completate de un calup de cinci scurtmetraje care confirmă vitalitatea creativă a școlii românești de film.

În perioada 17-21 aprilie, Institutul Cultural Român de la Varșovia și Kino Muranów vă invită la o incursiune cinematografică în România.
Programul va fi inaugurat miercuri, 17 aprilie, la ora 18.30, cu proiecția thrillerului psihologic Spre Nord, debutul în lungmetraj al regizorului Mihai Mincan, premiat la Bienala de Artă Cinematografică de la Veneția.

Programul detaliat al proiecțiilor, 17-21 aprilie 2024, Kino Muranów (Gen. Andersa 5, Varșovia).
Toate filmele vor fi difuzate în versiune originală (română) cu subtitrare în polonă. Excepție face filmul Spre Nord, majoritar în limba engleză, cu subtitrare în polonă. 

Miercuri, 17 aprilie, ora 18.30
Spre Nord
România, Franța, Grecia, Bulgaria, Cehia, 2022, 123’, regia: Mihai Mincan
1996, în largul mării. În timpul turei sale pe puntea unui vas transatlantic, Joel, marinar filipinez religios, îl descoperă pe Dumitru, pasager clandestin român ascuns între containere. Dacă este văzut de ofițerii taiwanezi care conduc nava, Dumitru riscă să fie aruncat peste bord. Joel decide să îl ascundă, în semn de recunoștință față de Dumnezeu. Începe un periculos joc de-a șoarecele și pisica. Când echipajul său, proprii săi prieteni, chiar și însuși Dumnezeu încep să-i întoarcă spatele, Joel își dă seama că trebuie să-și înfrunte singur destinul crud.
Detalii despre film, aici.

Joi, 18 aprilie, ora 20.15
Tipografic Majuscul
România, 2020, 128’, regia: Radu Jude
România, 1981. Ceaușescu este la putere, conducând România comunistă. El scrie povestea oficială cu ajutorul Televiziunii Naționale. Mugur Călinescu, un adolescent de 16 ani, scrie pe pereți o altă poveste: mesaje de protest împotriva regimului scrise cu majuscule, cu cretă. Acțiunile sale sunt compilate într-un dosar voluminos păstrat de Securitate, care l-a observat, l-a reținut, l-a interogat și l-a distrus. Legătura dintre cele două povești – secretă și publică – personală și colectivă – scoate la lumină un erou mai puțin cunoscut, la 30 de ani de la căderea comunismului.
Detalii despre film, aici.

Vineri, 19 aprilie, ora 20.15
Între revoluții
România, Qatar, Iran, Croația, 2023, 69’, regia: Vlad Petri
Două femei despărțite de revoluții politice găsesc o legătură prin scrisori, sfidând distanța și tulburările. Maria și Zahra se întâlnesc la Universitatea de Medicină din București în anii ’70. Când posibilitatea unei schimbări politice în Iran devine o certitudine, Zahra se întoarce în țara ei, luând parte la evenimente, departe de prietena sa. În următorii zece ani, singurul lor mod de a comunica e prin intermediul scrisorilor. Încadrate de două revoluții, cuvintele lor descriu lupta femeilor pentru a fi auzite, societăți trecând prin schimbări radicale și o prietenie care nu poate fi destrămată.
Detalii despre film, aici.

Sâmbătă, 20 aprilie, ora 20.15
Libertate
România, Ungaria, 2023, 109’, regia: Tudor Giurgiu
Sibiu, decembrie 1989. În zilele haotice ale revoluției din decembrie 1989, care a răsturnat regimul comunist, orașul transilvănean devine scena unui asalt violent asupra unei unități de miliție, care degenerează rapid într-o confruntare sângeroasă între soldați, milițieni, protestatari și reprezentanți ai Securității. Într-o încercare disperată de a scăpa de asediu, căpitanul de poliție Viorel este capturat de armată și aruncat într-o piscină goală împreună cu sute de alți prizonieri acuzați că sunt teroriști.
Detalii despre film, aici.

Duminică, 21 aprilie, ora 20.15
Filme românești de scurtmetraj
Pisica moartă / Cat Funeral, regia: Ana Maria Comănescu
Toate neamurile / Whole Family, regia: Alexandra Diaconu
Suruaika, regia: Vlad Ilicevici, Radu C. Pop
Exercițiu de concediu / Our Summer Break, regia: Lara Ionescu
Două vorbe, trei minciuni / Two Words, Three Lies, regia: Ioachim Stroe
Detalii despre filme, aici.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol