20 iunie 2024, 2:13

„Pe aripile vântului”, scos de pe platforma HBO Max, din cauză că ar conține „prejudecăți rasiale”. Revoltă pe rețelele de socializare

Stupefacție și revoltă, cam aceștia ar fi termenii care caracterizează comentariile utilizatorilor de rețele de socializare, după anunțul platformei HBO Max de a retrage capodopera Pe aripile vântului din lista sa de producții.

De altfel, marile platforme distribuitoare de filme și seriale tv au început să scoată din listă producții considerate ca având conținut rasist, în contextul valului de proteste care a cuprins America și nu numai, după moartea lui George Floyd, o persoană de culoare, decedată în urma intervenției poliției, după un incident infracțional.

Context tulbure

Pe aripile vântului, unul dintre cele mai vizionate filme din istorie, a fost scos de pe platforma HBO Max, iar serialul Little Britain a fost eliminat de pe Netflix și BBC, în acest context.

Același context tulbure face zilele acestea ca statui ale unor personalități istorice și cadă precum popicele, retezate de furia mulțimii, în America și nu numai.

Ultimul pe listă este însuși Cristofor Columb, simbolul descoperirii Americii, semn că istoria stă în anticamera rescrierii sale. Statuia lui Columb dintr-un parc din Richmond a fost dărâmată și aruncată în lac.

Un clasic

Pe aripile vântului, lansat în 1939, este considerat un clasic și apare în toate topurile cu cele mai bune filme făcute vreodată. Pe lîngă povestea de dragoste dintre Scarlett O’Hara și Rhett Butler în timpul Războiului de secesiune, filmul portretizează și sclavia negrilor într-un mod „îndulcit”, lucru care a atras numeroase critici de-a lungul vremii, scrie CNN.

Pe aripile vântului este produsul timpului său și conține prejudecăți rasiale care, din păcate, erau ceva comun în societatea americană. Aceste prejudecăți erau greșite atunci și sunt greșite și astăzi, așa că am decis că este iresponsabil din partea noastră să difuzăm în continuare filmul fără a explica și denunța aceste prejudecăți”, a declarat un purtător de cuvânt al HBO Max pentru CNN.

Reacțiile ostile ale publicului, activ pe rețelele de socializare, nu s-au lăsat așteptate. Comentariile curg-râu, deși mai degrabă titlul știrii, și nu detaliile, sperie. ”Unde am ajuns? Acum ardem și cartea în piața publică?”, ”Omenirea se imbecilizează, clar”, ”Vine sfârșitul lumii. Și îl merităm”, ”Progresiștii ne-au adus aici. Ce mai urmează?” sunt doar câteva dintre reacțiile la această știre.

Contextualizare

Filmul va fi disponibil din nou pe HBO Max „cu o discuție despre contextul istoric și denunțarea acelor scene” și va fi prezentat „așa cum a fost creat inițial, pentru că altfel ar fi ca și cum am susține că aceste lucruri nu au existat”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Și alte platforme au luat măsuri similare. Netflix, BBC iPlayer și BritBox au scos din lista de seriale Little Britain, ca urmare a criticilor față de unele personaje din serial, a anunțat BBC. Netflix a mai renunțat și la comedia Fly With Me.

BBC și Britbox au explicat renunțarea la Little Britain prin aceea că „vremurile s-au schimbat” de când a fost realizat show-ul, în 1941.

Ambele seriale portretizează personaje de diferite etnii.

Reconsiderare

Matt Lucas, unul dintre actorii din Little Britain, declara în 2017, că, „dacă aș filma din nou serialul, nu aș mai face glume despre travestiți. Nu aș mai interpreta personaje de culoare”.

Și partnerul său, David Walliams, a spus că în mod clar ar face lucrurile diferit în peisajul cultural de astăzi.

În Anglia, statuia unui filantrop din secolul al XVII-lea, care a fost și negustor de sclavi, a fost dărâmată și aruncată în mare.

Și în Belgia, una dintre statuile regelui Leopold al II-lea, responsabil de genocid în rândul populației de culoare din Congo, a fost înlăturată dintr-un scuar din Anvers.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol