25 ianuarie 2022, 10:28

Pe urmele tatălui, după 57 de ani, la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Zoltan Kadar, de la Radio Târgu Mureș, este unul dintre jurnaliștii Radio România acreditați la Jocurile Olimpice de anul acesta, care au loc tot la Tokyo. El este fiul unuia dintre sportivii olimpici ai României, Antal Kadar.

Antal Kadar a făcut parte din echipa masculină de gimnastică a României la Jocurile Olimpice din 1964, care s-au desfășurat tot la Tokyo. Sub numele de Anton Cadar, pentru că autoritățile vremii i-au schimbat numele, notează Radio România Actualități în pagina sa de Facebook.

Fiul a ajuns pe urmele tatălui după 57 de ani!

În 1964, în premieră, Jocurile Olimpice au fost organizate în lumea Extremului Orient. A XVIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară s-a desfăşurat la Tokyo, în perioada 10-24 octombrie, potrivit olympics.com.

Ceremonia a fost deschisă de Hirohito, cel de-al 124-lea împărat al Japoniei.

Tokyo a obţinut dreptul de a organiza Jocurile Olimpice în 1958, în detrimentul oraşelor Detroit, Buenos Aires şi Viena.

Reconstrucţia de succes a Japoniei după Al Doilea Război Mondial a fost ilustrată prin alegerea ultimului purtător al torţei olimpice, Yoshinori Sakai, care s-a născut la Hiroshima în ziua în care oraşul a fost distrus de bomba atomică (6 august 1945).

La Jocurile Olimpice de la Tokyo au participat în total 5.151 de sportivi din 93 de ţări, dintre care 678 femei şi 4.473 bărbaţi, ce s-au întrecut în 163 de probe din 19 discipline sportive.

România s-a prezentat cu 147 de sportivi, care au concurat la 13 sporturi, potrivit cosr.ro.

Un număr de 12 ţări au debutat la JO de vară, printre acestea numărându-se Algeria, Camerun, Mongolia şi Nepal.

Două sporturi, judo şi volei, au fost introduse în premieră în programul olimpic, precum şi întrecerile feminine de pentatlon.

Reprezentanţii ţării noastre s-au menţinut în rândurile elitei sportive a lumii şi la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo, din 1964, ocupând locul 12 în clasamentele pe puncte şi medalii, precum şi locul 14 în clasamentul pe medalii de aur. S-au realizat 92,50 de puncte.

Atletismul a fost singurul sport în care românii au cucerit medalii de aur.

Sursa foto: Radio România/Facebook

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.