27 mai 2022, 17:38

Peisaje din Roma de altădată. Medalion dedicat artistului Gheorghe Tattarescu la Palatul Suțu

Cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la încetarea din viaţă a pictorului Gheorghe Tattarescu se vor prezenta publicului șapte tablouri. Gheorghe Tattarescu este un nume reprezentativ al culturii româneşti moderne, pictor înzestrat, autor de ansambluri monumentale bisericeşti, fondator al Şcolii de Belle-Arte din Bucureşti (alături de Theodor Aman) şi mentor al unei întregi generaţii de artişti.

Publicul poate merge la Palatul Suţu pentru a admira timp de șapte zile. Cele șapte tablouri semnate de pictor (1820-1894) fac parte din colecţia Muzeului Municipiului Bucureşti în cadrul unui medalion dedicat artistului.

Lucrările, înfăţişând peisaje, datează din perioada de formare a artistului la Roma (1845 – 1851), unde a studiat la Academia San Luca, avându-i profesori pe Natale Carta şi Giovanni Silvagni.

Deşi artistul devenise unul dintre cei mai căutaţi portretişti ai epocii şi, în acelaşi timp, prodigios ca pictor muralist de teme religioase, aceste lucrări expuse stau mărturie că şi priveliştile din natură l-au atras pe Tattarescu. Astfel, peisajul este un gen în care artistul dovedeşte frumoase calităţi de observaţie realistă, de repartizare justă a maselor de umbră şi lumină, precum şi o vastă perspectivă în adâncime„, precizează agerpres.ro, citând un comunicat al muzeului.

sursa foto:bucurestiulmeudrag.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol