19 aprilie 2024, 23:00

Pentagonul vrea să prezică evenimentele. Hm, n-am mai auzit noi undeva de asta?

Ce se întâmplă dacă, folosind inteligența artificială (AI) de astăzi pentru a prezice evenimente cu câteva zile în avans, țări precum SUA ar putea evita pur și simplu războiul? Pare a fi forma supremă de descurajare, o strategie care ar salva pe toată lumea de tot felul de probleme și este tipul de gândire vizionară care-i determină pe comandanții militari americani și pe politicienii din domeniul apărării să adopte rapid soluții de inteligență artificială.

Gaia, Lattice și Cosmos

În iulie 2021, Comandamentul nord-american de apărare aerospațială (NORAD) și Comandamentul nordic al SUA (NORTHCOM) au efectuat a treia serie de teste numite „Experimentele de dominare a informațiilor globale” (GIDE), în colaborare cu lideri din 11 comandamente. Prima și a doua serie de teste au avut loc în decembrie 2020 și, respectiv, în martie 2021. Testele au fost concepute pentru a se desfășura în etape, fiecare demonstrând capacitățile actuale a trei instrumente interconectate cu AI, numite Gaia, Lattice și Cosmos.

Gaia oferă conștientizare situațională în timp real pentru orice locație geografică, compusă din multe surse de date diferite secrete și publice – volume masive de imagini din satelit, date de comunicații, rapoarte de informații și o varietate de date de la senzori.

Lattice oferă opțiuni de urmărire și răspuns în timp real ale amenințărilor.

Cosmos permite colaborarea strategică bazată pe cloud între mai multe comandamente.

Împreună, aceste instrumente de decizie ar trebui să anticipeze ce vor face adversarii, permițând liderilor militari americani să împiedice acțiunile acestora înainte de apariția conflictului. Astfel de instrumente sunt deosebit de atractive pentru liderii americani din apărare, deoarece îi pregătesc pentru perioade de decizie din viitor, datorită utilizării mai mari ai inteligenței artficiale pe câmpul de luptă.

Se așteaptă ca platformele de AI să meargă dincolo de simpla conștientizare situațională sporită și avertizare timpurie, pentru a le oferi liderilor militari americani ceea ce este considerat sfântul graal al planificării operaționale: avertisment strategic, înainte ca orice mișcare ireversibilă să fi fost făcută. O astfel de inovație ar permite factorilor de decizie să formuleze opțiuni proactive și să permită decizii mult mai rapide.

Să învățăm de la KGB

În anii 1980, KGB a dorit să prezică începerea unui război nuclear cu până la șase luni până la un an întreg, dintr-o mare varietate de indicatori:

  • pozițiile geografice ale focoaselor nucleare americane și activitățile monitorizate la ambasadele americane și la NATO;
  • deplasarea neplanificată a înalților oficiali
  • pregătirile întreprinse de Federal Emergency Management Agency;
  • exerciții și alerte militare;
  • întreținerea programată a armelor;
  • politici de concediere pentru soldați;
  • aprobări de viză și informații de călătorie;
  • activități de informații externe ale SUA.

 

Cantități masive de date au fost introduse într-un model de computer. Descoperirile au contribuit la paranoia sovietică cu privire la un atac nuclear în așteptare plănuit de SUA în 1983.

Tehnologiile de învățare automată de astăzi sunt acum capabile să detecteze tipare subtile în date aparent aleatorii și ar putea începe să facă predicții exacte despre adversari pe termen scurt. Liderii americani din apărare speră să respingă orice îngrijorare, insistând că luarea deciziil;or va fi responsabilă, că oamenii vor rămâne la curent și că orice sistem care produce consecințe neintenționate va fi dezactivat.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol