5 august 2020, 5:00

Pentru cine bat clopotele, Boris? Jumătate de milion de lire pentru ca Big Ben să sune în noaptea Brexitului

Premierul britanic Boris Johnson vrea să celebreze cu fast ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Acesta a propus marți o campanie de strângere de fonduri, pentru ca celebrul ceas Big Ben să bată în seara de 31 ianuarie 2020, la ora 23:00, în momentul în care Regatul Unit va ieși oficial din UE, anunță Agerpres. 

Clopotul celebrului monument, care cântărește 13,7, a bătut de puține ori începând cu anul 2017, întrucât aici se desfășoară lucrări de renovare a Turnului Elisabeta, care-l găzduieşte. Din acest motiv, autoritățile britanice au decis ca sunetul Big Ben-ului să fie auzit doar la evenimente importante, cum ar fi de Anul Nou.

Pentru a putea suna pe data de 31 ianuarie a acestui an, este nevoie de fonduri pentru a putea instala în interiorul turnului o podea provizorie pe care să fie amplasat mecanismul clopotului, dar și alți bani pentru a opri provizoriu lucrările de renovare, care ar trebui să fie gata până în anul 2021.

Potrivit calculelor premierului, este nevoie de aproximativ 500.000 de lire sterline pentru ca Big Ben să sune în momentul Brexitului.

”Se pare că au scos limba clopotului. Aşadar trebuie să reinstalăm limba pentru ca Big Ben să bată în noaptea Brexitului. Şi este scump”, a explicat el într-un interviu acordat BBC, Agerpres. 

Inițiativa premierului britanic vine după eșecul de săptămâna trecută, în urma unei încercări de a rezolva această problemă prin adoprtarea unui act normativ în parlament. Propunerea s-a a fost refuzată însă de Preşedintele Camerei Comunelor, Lindsay Hoyle, care a argumentat faptul că o astfel de cheltuială este inutilă, deoarece fiecare bătaie a clopotului Big Ben va costa circa 50.000 de lire şi va fi auzită doar de persoanele care locuiesc în apropiere sau care vizitează Westminsterul.

Sursă Foto: radiooltenia.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.