15 iulie 2024, 23:31

Performanță istorică: Primul român în Hall of Fame al hocheiului mondial

O deosebită recunoaștere pentru hocheiul pe gheață românesc este faptul că Varga Dezső (Dezideriu), cel mai reprezentativ sportiv din hocheiul românesc, va primi trofeul Torriani, atribuit de către Federația Internațională de Hochei pe Gheață acelor hocheiști care nu fac parte din națiunile din elita hocheiului mondial.

Federația Internațională de Hochei pe Gheață a anunțat lista personalităților care vor intra în Hall of Fame în 2024. Pe această listă se regăsesc nume precum: Natalie Darwitz (SUA), Jaromir Jagr (Cehia), Kenny Jönsson (Suedia), Igor Liba (Cehia), Petteri Nummelin (Finlanda), Jaroslav Pouzar (Cehia), Ryan Smyth (Canada) sau Mel Davidson (Canada).

Pe lângă aceștia un trofeu special îi va fi atribuit lui Varga Dezső, cel care în luna mai, la Praga, va primi Trofeul Richard „Bibi” Torriani. Această distincție nu poate reveni hocheiștilor care fac parte din națiunile din elita mondială.

Varga Dezső s-a născut pe 14 mai 1939, în Miercurea Ciuc. În orașul său natal a evoluat pentru echipele Recolta, iar apoi Voința, de unde a trecut la Steaua București.

A reprezentat România la 17 Campionate Mondiale, în diferite eșaloane valorice. Cea mai reprezentativă prezență la Campionatul Mondial cu România a fost în 1977, atunci când tricolorii se aflau în eșalonul de elită, iar Varga a fost căpitanul acestora. Între 1969 și 1975 tot el a puratat pe tricou litera C, scrie FRHG.

Legendarul hocheist a fost prezent și la trei ediții ale Jocurilor Olimpice. În 1964 și 1976 la Innsbruck, iar în 1968 la Grenoble a intrat pe gheață cu reprezentativa României.

Oficializarea introducerii sale în Hall of Fame va avea loc în luna mai, la Praga, în ultima zi de competiție din cadrul Campionatului Mondial Grupa A valorică.

Președintele FRHG, Nagy Attila-Ferenc, consideră că acest trofeu, pe care urmează să-l primească Varga Dezső, este o mare reușită, o recunoaștere a performanțelor individuale, dar în același timp un gest de importanță maximă față de hocheiul românesc.

„Mă bucur nespus, și sunt mândru în același timp, că prin Varga Dezső, o legendă a hocheiului românesc va fi prezentă în Hall of Fame. Cred că acest lucru vorbește de la sine despre valoarea lui Varga Dezső, din punct de vedere sportiv , că un hocheist din Europa de Est, în condițiile anilor 60-70, a reușit să participe la trei ediții ale Jocurilor Olimpice, respectiv 17 ediții ale Campionatului Mondial, în culorile României. Îl felicit din suflet pentru acestă recunoaștere”, a subliniat Nagy Attila-Ferenc.

„Anul acesta se împlinesc 100 de ani de când România s-a afiliat la Federația Internațională de Hochei pe Gheață, un moment prielnic pentru noi de a nominaliza un sportiv reprezentativ în Hall of Fame.

Nu a existat nicio urmă de îndoială, în urma consultării dintre reprezentanții federației, jurnaliști buni cunoscători ai fenomenului, istorici, că această onoare îi revine lui Varga Dezső. Propunerea noastră a fost aprobată și de IIHF, astfel că, la câteva zile după ce va împlini frumoasa vârstă de 85 de ani, Varga Dezső va intra în Hall of Fame.

Sunt convins de faptul că acest trofeu, această recunoaștere la nivel internațional, revine întregului hochei din România, prin care Federația Internațională de Hochei pe Gheață recompensează istoria și realizările acestui sport” , a mai declarat președintele FRHG.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol