CITIRE

Performanță unică: șapte elevi români au ajuns în ...

Performanță unică: șapte elevi români au ajuns în finala unui concurs organizat de NASA

Șapte elevi din clasa a X-a au reușit să ajungă în etapa finală a competiției internaționale de informatică Zero Robotics, care se adresează elevilor de liceu din America de Nord, Europa şi Australia. Scopul concursului, organizat anual de NASA în colaborare cu Centrul ESTEC al Agenţiei Spaţiale Europene ESA şi Institutul de Tehnologie din Massachusetts MIT, este programarea roboților SPHERES – sateliţi experimentali, aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Faza finală a competiției va avea loc pe 10- 12 ianuarie la Torino, Italia, unul dintre cele patru puncte de supraveghere modială.

sursa: nasa.gov

Echipa, formată din elevi ai clasei a X-a, participă în premieră la acest concurs. Elevii au trebuit să programeze roboţii SPHERES și să rezolve o problemă propusă de organizatori. După mai multe etape eliminatorii, au fost selectate echipele finaliste. Ȋn această ultimă etapă, un astronaut aflat la bordul ISS conduce, în condiţii de microgravitaţie, turnirul ȋn care se ȋnfruntă roboţii programaţi de elevii acestor echipe. Elevii români finaliști, invitaţi ȋn Torino, vor intra în legătură directă cu oamenii de ştiinţă de la MIT şi de pe Staţia Spaţială Internaţională şi vor urmări live competiţia transmisă de la bordul ISS.

sursa: business24.ro

Micii informaticieni români au fost coordonați de  doamna Ioana Stoica, profesor de fizica de peste 20 de ani în C.N.I. „Tudor Vianu”

”Nu te poți pregăti pentru concurs pe ultima sută de metri, este nevoie de o muncă  temeinică și continuă pe parcursul mai multor ani. Noi lucrăm în acest sens cu elevii, săptămânal în cadrul cercurilor și avem noroc de o echipă extraordinară de elevi, toți olimpici la matematică, fizică sau informatică, care au rămas în aceeași formulă încă din clasa a cincea, și acum, după atâția ani de pregătire, numele lor vor fi rostite de către adevărații astronauți de pe navetele NASA”, a declarat Ioana Stoica, potrivit unui comunicat de presă.

sursa: facebook.com

”Este o experiență unică, a fost prima dată când am participat la o competiție atât de importantă, am avut emotii, nu aveam mari speranțe, dar am muncit foarte mult și suntem fericiţi că am reușit. Pregătirea noastra a început în urmă cu mulți ani. Pentru codul pe care l-am scris am muncit zilnic de la câteva ore în sus, chiar şi toată ziua. Acum, suntem pregătiți practic și moral pentru faza finală și desigur ne dorim să aducem titlul în România”, a declarat Alexandru Stoica, unul dintre membrii echipei de tineri informaticieni, potrivit aceleiași surse.

Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu nu este la prima participare la această competiție internațională, reușind an de an să ajungă în faza finală a acestei competiții.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.