24 aprilie 2024, 6:13

Pericol pentru părinții care vor să publice poze cu copiii pe internet! La ce trebuie să fie atenți adulții?

În această perioadă a anului foarte multe persoane merg în vacanță, însă părinții trebuie să fie atenți totuși la imaginile pe care le postează cu proprii copii pe internet. Este indicat să nu pozăm copii fără costume de baie pentru a nu intra în atenția autorităților abilitate. 

Indiferent de intențiile avute anumite imagini se pot încadra la nuditate infantilă, iar toată această poveste se poate încheia prin întocmirea unui dosar penal.

Platforma de social media Facebook are o poziție destul de fermă cu privință la acest subiect încadrând aceste fapte la sprijin ori participare la o formă de exploatare sexuală în rândul copiilor atunci când „sfârcurile feminine neacoperite în cazul copiilor de peste 3 ani” sau “lipsa hainelor între gât şi genunchi în cazul copiilor de peste 3 ani”. Aceste afirmații se potrivesc perfect unor părinți care vor să-și fotografieze copiii la plajă, dar din păcate nu realizează riscurile și consecințele propriilor fapte.

Nu permitem conținutul care exploatează sau pune în pericol copiii din punct de vedere sexual. Atunci când descoperim eventuale acte de exploatare a copiilor, le raportăm, conform legii, organizației National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC). Știm că uneori utilizatorii distribuie cu bune intenții imagini nude cu propriii copii. Cu toate acestea, în general vom șterge aceste imagini, din cauza posibilului abuz din partea altor utilizatorilor și pentru a ajuta la evitarea posibilității ca alți utilizatori să refolosească sau să-și însușească imaginile”, conform motivelor invocate de Facebook. Majoritatea sesizărilor sunt trimise mai departe către Europol atunci când este vorba despre un caz european, iar cei de la Europol transmit informațiile către fiecare țară vizată.

O altă declarație vine chiar de la un ofițer al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate sau DCCO „Părinţii trebuie să înţeleagă că o poză pe care ei o consideră inocentă poate să fie probă într-un dosar penal, iar ei să fie chemaţi la audieri, să dea explicaţii pentru fotografie. Noi primim foarte multe sesizări de la colaboratorii internaţionali, iar în funcţie de gravitate se întocmesc dosare penale”, a menționat acesta pentru stirileprotv.ro.

Prin expresia „foarte multe” se încercă sublinierea acelor zeci de mii de cazuri care ajung în fiecare an pe mâinile polițiștilor din țara noastră. Aceștia se ocupă de documentarea cazurilor și trierea lor pentru ca mai apoi să fie încadrate conform legilor în vigoare.

Există și specialiști care au ajuns la concluzia că până la împlinirea vârstei de cinci ani a copiilor părinții încarcă pe internet aproximativ 1.500 de fotografii cu micuții. Dacă luăm în considerare aceste informații putem considera că situația din România este îngrijorătoare având în vedere că 85% dintre adulți nici măcar nu verifică setările de confidențialitate ale conturilor personale. Astfel nici nu au idee cine poate să vadă pozele, să le salveze în diverse scopuri sau să redistribuie imaginile cu minorii.

Riscul principal în aceste cazuri este acela ca fotografiile să ajungă în posesia pedofililor. Acesta este și motivul pentru ca în ultima perioadă mai multe organizații care se ocupă de protecția copilului au început să-și canalizeze toată atenția asupra campaniilor care să-i facă pe părinți să conștientizeze riscurile și implicit să se gândească de mai multe ori atunci când vor să încarce pe internet diverse poze cu micuții lor.

Sursă foto cover: gandul.info


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol