28 martie 2024, 14:15

Cum vorbești cu o persoană care nu crede în vaccin: zece sfaturi

Poate fi foarte frustrant atunci când cineva apropiat este convins de ceva despre care știi că este incorect. Odată ce zvonurile și concepțiile greșite au prins rădăcini, persoana poate fi greu de eliberat de ele, deoarece credințele se bazează mai mult pe emoții și valori decât pe fapte.

Iată unele sfaturi de luat în considerare înainte de a vorbi cu o persoană care ezită să se vaccineze.


1. Alege situația potrivită

Rezolvați problema când tu și prietenul tău sunteți singuri și într-un mediu în care se simte în siguranță. Ridicarea problemei atunci când alții sunt prin preajmă îl poate face pe prietenul tău să se simtă mai presat să-și apere opinia.

2. Fii sensibil și respectuos

Prietenul tău are mult mai multe șanse să asculte ceea ce ai de spus dacă ești sensibil și respectuos cu privire la convingerile lui.

3. Găsiți un lucru asupra căruia sunteți amândoi de acord

Cele mai multe mituri și concepții greșite conțin și elemente care sunt corecte. Încercați să găsiți acest tip de bază comună de la care să începeți.

4. Pune întrebări

Arată că ești cu adevărat interesat de opiniile prietenului. Poți afla apoi ce se află în spatele convingerilor lui și poate că va fi interesat de părerile tale asupra acestei probleme.

5. Aflați împreună adevărul

Încearcă să creezi sentimentul că amândoi căutați adevărul împreună. Apoi veți fi pe aceeași lungime de undă, mai degrabă decât să transformați discuția într-o luptă în care o persoană câștigă și cealaltă pierde.

6. Consultați surse în care persoana are încredere

De exemplu, dacă este suspicios față de companiile farmaceutice sau autoritățile publice, cel mai bine este să nu te referi la ele ca experți.

7. Explică

Folosește metoda Fapt – Mit – Explicație – Fapt atunci când abordezi concepția greșită a prietenului. Acesta este un mod dovedit de a contracara miturile. Nu este suficient să le spunem ce este corect, ci trebuie să le și explicăm de ce.

8. Nu complica lucrurile

Vorbește într-un mod în care prietenul tău înțelege. Evită cuvintele complicate și conceptele științifice, mai ales dacă el nu este foarte familiarizat cu ele.

9. Ai răbdare

Nu-ți forța prietenul să-și schimbe părerea. Poate avea nevoie de timp și spațiu pentru a se gândi la asta după discuția ta. Este nevoie de timp pentru a-i schimba convingerile și toți trebuie să ne simțim în control asupra propriilor percepții și decizii.

10. Repetă

Încearcă să ridici problema de mai multe ori. Repetiția crește probabilitatea ca prietenul tău să-și schimbe părerea.


Informațiile înșelătoare sunt uneori răspândite intenționat și alteori neintenționat, cu credința că sunt corecte. Ele pot să provină din orice, inclusiv din știri vechi care erau considerate adevărate la momentul în care au fost distribuite, până la minciuni. Pot exista mai multe motive pentru care zvonurile și informațiile false sunt larg răspândite. De exemplu, că zvonurile se răspândesc mai repede și mai larg atunci când există o mare îngrijorare sau incertitudine cu privire la ceea ce se întâmplă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol