28 martie 2024, 19:31

Persoanele care consumă excesiv alcool într-un timp scurt empatizează mai greu

Persoanele care consumă excesiv alcool într-un timp scurt (binge-drinking) dezvoltă o disfuncție cerebrală mai mare decât se cunoștea anterior, rezultă dintr-un nou studiu de la Universitatea Sussex.

Conform rezultatelor acestui studiu, creierul celor care practică binge-drinking trebuie să muncească mai mult pentru a simți empatie pentru cei din jur. Articolul a fost publicat în revista Neuroimage: Clinical, relatează Science Daily.

Studiul a implicat 71 de participanți din Franța și Anglia, a căror activitate cerebrală a fost evaluată cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică (IRM) în timp ce desfășurau o activitate de percepere a durerii. Dintre ei, jumătate practicau binge-drinking iar evaluarea lor s-a făcut când nu erau sub influența alcoolului.

Studiul propriu-zis

Participanților le-a fost arătată o imagine în care era lezat un membru, fiind solicitați să își imagineze fie că acel membru le aparținea, fie că era al altei persoane. Apoi, li s-a cerut să indice cantitatea de durere asociată cu imaginea. Participanții care practicau binge-drinking au depus mai mult efort atunci când au încercat să trăiască durerea din perspectiva altei persoane. Mai exact, a durat mai mult timp până când au empatizat, iar potrivit rezultatelor IRM, creierul lor a trebuit să muncească mai din greu pentru a aprecia intensitatea durerii unei alte persoane.

De asemenea, rezultatele au arătat că la nivelul creierului acestor persoane există o disfuncție mai mare decât se cunoștea anterior. Astfel, o arie vizuală din creier implicată în recunoașterea părților corpului s-a activat în exces, ceea ce nu s-a întâmplat la persoanele fără binge-drinking.

Atunci când indivizii binge-drinking au trebuit să își imagineze că membrul lezat era al lor, estimarea durerii nu a fost foarte diferită în comparație cu cei fără binge-drinking.

Efort mai mare

Rezultatele arată că, în viața reală, persoanele care practică binge-drinking ar putea depune un efort mai mare pentru a simți durerea celorlalți. Ele nu au neapărat mai puțină empatie, ci creierul lor trebuie să apeleze la un număr mai mare de resurse pentru a empatiza.

Binge drinking se definește drept consumul a peste 60 de grame de alcool pur (aproximativ 75% dintr-o sticlă de vin) cel puțin o dată în ultimele 30 de zile. Studiile arată că aproximativ 30% dintre adulții din Anglia și Franța cu vârsta peste 15 ani se încadrează în categoria celor care practică binge-drinking.

Sursa foto:  955169Pixabay


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol