19 aprilie 2024, 0:42

Persoanele paralizate au șansa să meargă din nou. Cea mai nouă descoperire în domeniu

Un nou studiu realizat la Şcoala Politehnică Federală din Lausanne (EPFL) şi Spitalul Universitar din Lausanne (CHUV) arată faptul că persoanele care au urmat un tratament prin tehnici de stimulare electrică în Elveţia şi-au recăpătat controlul muşchilor paralizaţi de multă vreme şi au putut merge din nou, relatează AFP.

Cu ajutorul acestor tehnici, trei bărbați care au participat la acest studiu, au reușit după câteva luni de tratament să-și recapete controlul  asupra muşchilor paralizaţi. Diferența dintre aceste rezultate și cele ale altor cercetări de acest tip, realizate în Statele Unite, este dată de faptul că persoanele paralizate reusșeau să meragă, doar în prezența unei stimulări continue a nervilor.

„Nimeni nu a demonstrat anterior” la om capacitatea de mişcare sau de mers după încetarea stimulării, a declarat pentru AFP Jocelyne Bloch din cadrul CHUV, care a montat implanturile (şaisprezece electrozi conectaţi la un stimulator), celor trei pacienți.

Acesta este un ”pas uriaş” în studiul leziunilor la nivelul măduvei spinării, a subliniat specialistul american Chet Moritz de la Universitatea din Washington într-un editorial publicat în Nature, potrivit Agerpres. Mai mult decât atât, posibilitatea de a se deplasa pe cont propriu fără o acțiune constantă a stimulilor este, din punctul acestuia de vedere, o „dovadă solidă potrivit căreia creierul şi măduva spinării îşi restabilesc în mod natural conexiunile”.

Stimularea epidurală constă în aplicarea de electrozi, în exteriorul membranei protectoare a măduvei spinării, la nivel lombar, sub zona afectată, tratament realizat concomitent cu un antrenament fizic rigurios. 

Participanții la acest studiu sunt trei persoane cu leziuni la nivelul măduvei spinării – David M. din Zurich (Elveţia), în vârstă de 28 de ani, care a rămas paralizat în urma unui accident suferit în timp ce practica sport, în 2010; Gert-Jan Oksam, de 35 de ani, din Olanda, victima unui accident de bicicletă petrecut în China în 2011 şi Sebastian Tobler, în vârstă de 47 de ani, din Fribourg (Elveţia), cel mai grav afectat, care a suferit în 2013 un accident de ATV.

În prima fază a experimentului, pacienții au fost supuși stimulării, care permite activarea mușchilor și crește rezistența în timpul antrenamentului, iar în a doua fază începe să se distingă și o recuperare din punct de vedere neurologic, ce facilitează posibilitatea mișcării membrelor, chiar și în absența stimulării.

Datorită acestui studiu, pacienții au reușit să facă progrese vizibile, ba chiar se gândescă să facă anumite activități pe cont propriu „În curând mi-aş putea prepara un grătar stând în picioare”, a spus Gert-Jan care poate parcurge distanţe scurte chiar şi fără stimulare.

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol