23 iunie 2024, 10:10

Peste 40% dintre copiii din România se află în risc de sărăcie. Numărul este dublu faţă de media europeană

În România, peste 40% dintre copii se află în prezent în risc de sărăcie şi excluziune socială, dublu faţă de media europeană, arată un raport UNICEF publicat de Ziua Copilului.

Potrivit documentului, prin implementarea Garanţiei Europene pentru Copii – recomandare adoptată de Consiliul Uniunii în 2021, ţara noastră are în plan măsuri concrete pentru contracararea sărăciei şi excluderea socială a copiilor, cu investiţii de peste 19 miliarde de euro printr-un mix de resurse.

Planul include 59 de măsuri concrete, împărțite în 7 obiective, România angajându-se să investească peste 19 miliarde de euro printr-un mix de resurse din fonduri europene, bugetul de stat și fonduri locale și nerambursabile.
„Copiii nu sunt doar beneficiarii deciziilor de astăzi, ci și factorii decisivi de mâine pentru o dezvoltare sustenabilă. Iar într-un moment în care provocările sociale și educaționale devin din ce în ce mai complexe, declararea anului 2015 An Național al Copilului este o oportunitate ce poate să sublinieze și să tragă un semnal de alarmă asupra angajamentului și responsabilității colective a societății românești pentru viitor. Vă invit pe toți să ne unim eforturile și să contribuim activ la realizarea acestui obiectiv comun, pentru binele nostru, al copiilor de astăzi și al generațiilor viitoare”, a declarat Ioana, 16 ani, membră a Boardului Copiilor din România.
„Astăzi, la Palatul Parlamentului, ne bucurăm că putem să aducem în atenția tuturor subiectele care contează cu adevărat: participarea copiilor, accesul copiilor la servicii și la educație de calitate, care să le asigure dezvoltarea armonioasă, și multe lucruri pe care le construim împreună cu organizații internaționale, societate civilă, dar și comunități. Alături de UNICEF, suntem astăzi aici ca să prezentăm ceea ce face Guvernul României prin Garanția Europeană pentru Copii, prin Strategia Națională pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Copilului și este cel mai bun prilej ca să urăm la mulți ani tuturor copiilor din România”, a afirmat Rareș Achiriloaie, Președintele ANPDCA.
„Luna aceasta este specială pentru noi din mai multe motive, printre care se numără și acela că, în iunie 1991, a fost semnat Acordul Cadru de Cooperare între Guvernul României și UNICEF, iar UNICEF și-a început lunga și productiva misiune în România, lucrând în beneficiul copiilor români. Am parcurs un drum lung de atunci, împreună cu partenerii noștri guvernamentali, societatea civilă și sectorul privat, copiii și părinții înșiși și continuăm pe acest drum. Le urăm la mulți ani copiilor!”, a declarat Anna Riatti, reprezentanta UNICEF în România.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol