Realitatea Israelului s-a transformat peste noapte în acest weekend și ceea ce se desfășoară acum pare a fi un război major. Nimeni nu înțelege cum o țară care s-a mândrit cu cele mai bune servicii secrete din lume a fost lovită atât de puternic de un atac surpriză fără precedent din Fâșia Gaza.
Presa israeliană scrie că bilanțul victimelor a trecut de 600 de morți (44 dintre acestea fiind soldați) și peste 2.000 de răniți.
Bilanțul este așteptat să crească în continuare, deoarece, potrivit unui serviciu de salvare de urgență din Israel, numărul nu include persoanele care nu au fost găsite, deoarece echipele de salvare nu au reușit să ajungă în fiecare locație unde se crede că ar mai putea fi persoane decedate.
Forțele de Apărare Israeliene au pornit un nou atac aerian în Fâșia Gaza cu zeci de avioane de luptă. Acestea au atacat mai multe baze militare, care aparțin organizației Hamas, dar și baze ale organizației teroriste Jihadul Islamic, folosite în timpul unor operațiuni recente. Alte atacuri, în orașul Beit Hanun, de la granița de nord-est a Fâșiei Gaza.
Luptele continuă și în sudul țării, iar gruparea Hamas a declarat în această dimineață că va face public numărul soldaților și civililor israelieni pe care i-a capturat, adăugând că va continua “răzbunarea pentru faptele de agresiune ale israelienilor”.
De asemenea, Cabinetul de Securitate israelian a declarat în mod oficial stare de război în toată țara. Înaltul oficial al Forțelor de Apărare israeliene responsabil cu activitățile din teritoriile palestiniene a declarat că Hamas a “deschis porțile iadului”.
Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că unitatea Shayetet 13 a Marinei Militare l-a luat în custodie pe comandantul adjunct al diviziei sudice a forței navale a Hamas din Gaza, Muhammad Abu Ghali.
În ceea ce privește palestinienii, până acum 313 au fost uciși, printre care și copii, iar aproape 2.000 au fost răniți, în urma raidurilor aeriene începute sâmbătă.
Statele Unite au început să livreze muniţie suplimentară Israelului, a anunţat duminică şeful Pentagonului, Lloyd Austin, adăugând că armata americană îşi consolidează poziţia militară în Orientul Mijlociu, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
Primul pachet de ajutor militar „va începe să plece astăzi şi va sosi în zilele următoare”, a precizat secretarul american al Apărării într-un comunicat.
Potrivit lui Austin, Statele Unite vor muta un grup de atac de portavioane mai aproape de Israel, care include portavionul Ford şi navele care îl susţin. Pentagonul va trimite, de asemenea, avioane de luptă suplimentare în regiune.
Rapoartele preliminare indică faptul că cel puțin patru cetățeni americani au fost uciși, iar șapte erau dați dispăruți, potrivit unui oficial american, transmite Sky News.
Potrivit analiștilor, „aceasta este cea mai proastă lovitură pentru Israel dintre toate războaiele, din 1948 până azi, și a oricăror atacuri teroriste în interiorul Israelului sau în străinătate. În 1973 Israelul a fost luat prin surprindere, dar luptele au avut loc departe de civili. Acum, acesta este în primul rând un atac împotriva civililor, și pentru prima dată există zeci de prizonieri de război militari și civili luați ostatici în Gaza. Oamenii încearcă cu disperare să afle ce sa întâmplat cu membrii familiei lor. Cunoaștem oameni, prieteni, care au copii care sunt dispăruți sau morți. Este o situație foarte tristă, fără precedent pentru toți.”
„Când vorbești cu oamenii din comunitatea de informații, ei sunt confuzi, sunt nedumeriți, nu știu ce s-a întâmplat. Nu au nicio explicație”, spune Aluf Benn, redactor-șef al cotidianului israelian Haaretz. „Cu siguranță a fost un eșec uriaș, Israelul a fost mândru că are cea mai bună rețea de informații din lume, iar informațiile au eșuat. Pentru mulți israelieni, ceea ce s-a întâmplat sâmbătă, la 50 de ani și o zi după începutul războiului de Yom Kippur, amintește de același eșec. Dar există o mare diferență : înainte de război din 1973, informațiile erau acolo. Israelul avea o mulțime de informații, dar nu știa să le citească sau nu dorea să le analizeze corect. De data asta nu a fost nimic”, spune Aluf Benn.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol