13 iulie 2024, 5:55

Peste 1000 de pelerini au murit la Mecca

Peste 1000 de pelerini şi-au pierdut viaţa, majoritatea din cauza caniculei, în timpul Hajj-ului, marele pelerinaj musulman din vestul Arabiei Saudite, în timp ce rudele căutau persoanele dispărute în spitale, temându-se de ce este mai rău, transmite BFM TV.

Majoritatea pelerinilor care au murit în timpul Hajj-ului de săptămâna trecută la Mecca, cel mai sfânt oraş al islamului, sunt cetăţeni egipteni.

Potrivit unui diplomat arab, bilanţul pelerinilor egipteni morţi în timpul Hajj-ului a crescut la cel puţin 600. „Toate decesele (recent anunţate) sunt cauzate de căldură”, a declarat el pentru AFP, în timp ce temperaturile au atins 51,8 grade Celsius.

Anterior, alţi diplomaţi au anunţat că cel puţin 323 de egipteni au murit în timpul Hajj-ului, la care au participat în acest an aproximativ 1,8 milioane de persoane, majoritatea din străinătate.

Oficialii egipteni din Arabia Saudită „au fost informaţi până în prezent despre 1.400 de cazuri de pelerini dispăruţi”.

Noul bilanţ al Egiptului ridică la 922 numărul total al deceselor înregistrate până în prezent la Hajj, potrivit unei numărători realizate de AFP pe baza datelor furnizate de diferite ţări.

Mabrouka bint Salem Shoushana, din Tunisia, o femeie în vârstă de 70 de ani, este dată dispărută de la începutul pelerinajului, sâmbătă, la Muntele Arafat, a declarat pentru AFP soţul ei, Mohammed. Deoarece nu a fost înregistrată şi nu deţinea un permis oficial pentru Hajj, ea nu a putut avea acces la instalaţiile de aer condiţionat care le permiteau pelerinilor să se răcorească după orele de rugăciune în aer liber, a explicat el. „Îi era atât de cald şi nu avea niciun loc în care să doarmă. Am căutat-o în toate spitalele. Încă nu ştiu nimic despre ea”, a adăugat soţul ei.

Facebook şi alte reţele sociale au fost inundate de fotografii cu persoane dispărute şi de solicitări de informaţii.

Ghada Mahmoud Dawoud, o femeie egipteană, este dată dispărută de sâmbătă. „Am primit un telefon de la fiica ei din Egipt, care m-a rugat să postez un mesaj pe Facebook care ar putea ajuta la găsirea ei”, a declarat un prieten de familie stabilit în Arabia Saudită, care a dorit să rămână anonim. „Nu am găsit-o pe lista persoanelor decedate, ceea ce ne oferă speranţa că este încă în viaţă”, a spus el.

Pelerinajul Hajj este unul dintre cei cinci piloni ai islamului şi o datorie pe care toţi musulmanii apţi de muncă trebuie să o îndeplinească o dată în viaţă, dacă dispun de mijloacele financiare şi fizice necesare.

Datele Hajj-ului sunt stabilite în conformitate cu calendarul musulman, care se bazează pe cicluri lunare, iar în ultimii ani ritualurile au avut loc la temperaturi caniculare.

Evenimentul suferă din ce în ce mai mult din cauza efectelor generate de schimbările climatice, a avertizat un studiu saudit publicat în luna mai, potrivit căruia temperaturile din locurile în care se desfăşoară aceste ritualuri au crescut cu 0,4 grade Celsius la fiecare zece ani.

În fiecare an, zeci de mii de pelerini încearcă să participe la Hajj fără o autorizaţie oficială, pentru unii prea costisitoare, o situaţie care îi privează de accesul la spaţiile ce dispun de instalaţii de climatizare.

Pe lângă cetăţenii egipteni decedaţi, diplomaţii arabi au anunţat moartea a 60 de iordanieni. De asemenea, au fost confirmate victime din Indonezia, Iran, Senegal, Tunisia şi Kurdistanul irakian. Un diplomat asiatic a raportat „68 de decese” în rândul pelerinilor indieni.

Sursa foto: Facebook/Maria Mano


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol