20 mai 2022, 0:20

ISRAEL. Un pește auriu, dresat să conducă un vehicul (VIDEO)

Cercetătorii israelieni au învățat peștii aurii să conducă vehicule, potrivit unui studiu care oferă noi perspective asupra capacității animalelor de a naviga. Pentru studiul publicat în jurnalul științific Behavioral Brain Research, peștii aurii au fost antrenați să folosească o platformă cu roți. Vehiculul își schimbă direcția ca reacție la mișcările peștilor în interiorul unui rezervor de apă montat pe platformă.

Sarcina peștilor a fost să „conducă” vehiculul robot către o țintă care putea fi observată prin pereții acvariului. Vehiculul a fost echipat cu lidar (light detection and ranging), o tehnologie de teledetecție care folosește lasere pentru a colecta date despre poziția la sol și poziția peștilor în acvariu.

Cercetătorii de la Universitatea Ben Gurion au descoperit că peștii au reușit să miște platforma în medii necunoscute și ating ținta indiferent de punctul lor de plecare. Peștii aurii din rezervor au fost plasați într-o arenă de testare. După ce au atins cu succes ținta, au primit o recompensă de granule alimentare. Oamenii de știință au spus că, după câteva zile de antrenament, peștii au reușit să treacă peste obstacole, cum ar fi pereții și n-au luat în seamă țintele false.

Vehicului israelian nu este primul din lume condus de pești. În 2014, un laborator de design din Olanda a montat un rezervor pentru pești pe un vehicul cu cameră Web. Camera a putut să urmărească peștii și să le transpună mișcările în manevre ale mașinii.

Carassius auratus, sau peștele auriu, este un animal de apă dulce din familia Cyprinidae. Are o dietă destul de variată, suferă de unele afecțiuni, iar unele dintre specii trebuie păstrate în acvariu din cauza fragilității lor. Este cel mai frecvent pește de acvariu, care necesită totuși îngrijiri specifice.

Foto: captură de ecran (Washington Post)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol