29 mai 2023, 8:50

Peste jumătate din populaţia lumii va fi supraponderală sau obeză până în 2035

Ratele obezității cresc îngrijorător de rapid în rândul copiilor, în timp ce peste jumătate din populaţia lumii va fi supraponderală sau obeză până în 2035 dacă nu se iau măsuri semnificative, se arată într-un nou raport.

Atlasul pentru 2023 al Federaţiei Mondiale împotriva Obezităţii estimează că 51% din populaţia lumii, adică peste 4 miliarde de oameni, vor fi obezi sau supraponderali în următorii 12 ani.

Ratele obezităţii cresc rapid în mod special în rândul copiilor şi în ţările cu venituri mici, potrivit raportului, informează Agerpres.

Raportul mai arată că, obezitatea infantilă ar putea creşte de peste două ori în comparaţie cu nivelurile din 2020, la 208 de milioane de băieţi şi 175 de milioane de fete până în 2035.

Costul pentru societate este semnificativ ca urmare a problemelor de sănătate asociate cu obezitatea, a precizat federaţia: peste 4 trilioane de dolari anual până în 2035 echivalentul a 3% din PIB-ul global.

Autorii raportului au precizat că nu învinovăţesc indivizii, ci lansează un apel la analiza factorilor sociali, de mediu şi biologici care favorizează acest fenomen.

Raportul foloseşte în cadrul evaluării sale Indicele de masă corporală (BMI), care reprezintă raportul dintre greutate (kilograme) şi pătratul înălţimii, în metri.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), un BMI peste 25 înseamnă supraponderal, iar peste 30 înseamnă obez.

În 2020, 2,6 miliarde de persoane s-au încadrat în aceste categorii, echivalentul a 38% din populaţia lumii.

Raportul a mai ajuns la concluzia că aproape toate ţările preconizate să înregistreze cele mai mari creşteri la capitolul obezitate în anii care urmează sunt ţările cu venituri mici sau medii din Asia şi Africa.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol