20 aprilie 2024, 16:28

Peştera Ponicova, cea mai mare peşteră din Defileul Dunării

Peștera Ponicova este cunoscută și sub numele de Peștera de la Gura Apei ori Peștera Liliecilor, fiind și cea mai mare formațiune de acest fel din Defileul Dunării.

Numele de Peștera Liliecilor i-a fost atribuit întrucât aici trăiesc colonii întregi de lilieci chiar în Galeria ce le poartă numele. Din pricina acestora pe jos se pot observa numeroase movile de guano provenite de la liliecii de mari dimensiuni. Această peșteră a fost săpată în peretele calcaros al versantului stâng al Dunării, mai exact în zona Cazanelor Mari, Ciucaru Mare și este amplasată la mică distanță de stul Dubova din județul Mehedinți. Galeriile acesteia însumează circa 1.660 metri parcurgând Ciucaru Mare și ieșind mai apoi în Dunăre. Trebuie să știm că parțial galeriile au fost inundate după crearea lacului de baraj.

Sursă foto: nogravity.ro

Peștera este formată din mai multe galerii care se unesc și sunt amplasate pe două etaje. Din partea ce duce spre Ponicovei se intră în galeria denumită Ogașul Ponicova, sau pe o porțiune mai îngustă se ajunge direct în Galeria Liliecilor. Această sală este una lungă de peste 100 de metri înală de 30 de metri și lată de circa 60 de metri. Pe podeaua de aici se pot observa diverse blocuri de prăbușite, concrețiuni și gropi.

Sursă foto: dunarealacazane.ro

Prin intermediul Galeriei Ponicovei amplasată la nivelul inferior al pârâului Ponicova se face îmbinarea cu intrarea de la nivelul Dunării, având o lungime totală de 400 de metri și o denivelare de aproximativ 36 de metri. Această galerie este în mod particular puternic luminată natural chiar dacă are o lungime de 400 de metri, o denivelare de 36 de metri și înălțime ce ajung chiar și la 26 de metri.

Sursă foto: calatoriicuizistoric.ro

Din galeria Ponicovei se poate ajunge mai apoi într-o încăpere de mici dimensiuni care este cunoscută drept Sala Mică, de unde dacă urcăm o pantă abruptă de 31 de metri se intră în Galeria Concreționată. Cea din urmă beneficiază de un sistem fosil ascendent, care este acoperit de stalagmite, argilă, nisip sau calcită.

Galeria Concreționată este înaltă de 22 de metri și comunică cu Sala Mare care ajunge la o lungime de circa 100 de metri, o lățime de 50 de metri și o înălțime de aproximativ 32 de metri. Dumul poate continua către Galeria Scării sau mai apoi către Galeria cu Argilă, unde curioșii au ocazia să descopere stalagmite izolate, diverse coloane, domuri, gururi și mai multe blocuri prăbușite.

Sursă foto cover: watertaxi-orsova.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol