26 octombrie 2021, 22:30

O pianistă franceză cântă de 102 ani și tocmai a lansat un nou album

Colette Maze locuiește într-un apartament la etajul 14 al unei clădiri cu vedere la râul Sena, în Paris. De la balconul ei înflorit are vedere la Turnul Eiffel. Umorul, optimismul și iubitul ei pian au sprijinit-o pe această centenară într-o viață adesea dificilă. Maze tocmai a lansat al șaselea album, la vârsta de 107 ani.

Maze a început să cânte la vârsta de 5 ani. Bunica ei cânta la pian, iar mama ei la vioară. Își amintește concertele din apartamentul lor din Paris, de când era mică. Născută pe 16 iunie 1914, Maze spune că mama ei era severă și lipsită de dragoste. Așa că s-a orientat către muzică pentru afecțiunea care-i lipsea acasă.

O femeie pianistă profesionistă? Ce n’est pas possible!

A crescut la doar câțiva pași de prestigioasa École Normale de Musique. A dat acolo o probă și i s-a acordat un loc alături de legendarul pianist Alfred Cortot. Printre ceilalți profesori s-au aflat pianistele Nadia Boulanger și Jeanne Blanchard.

Pianista voia să devină profesionistă, dar asta nu a fost ușor pentru o fată de la începutul secolului XX. Pianul trebuia să fie o distracție, nu o carieră, pentru o femeie. Pentru părinții ei, era de neconceput ca ea să devină muziciană. A susținut examenele finale și s-a calificat pentru a preda. A fost profesoară timp de aproape 20 de ani.

În iunie 1940, când Franța a căzut în mâna naziștilor, ea și cea mai bună prietenă a ei au mers cu bicicleta sute de kilometri spre sudul rural, parte a marelui exod al parizienilor panicați. După cel de-Al Doilea Război Mondial, Maze s-a întâlnit și s-a îndrăgostit de omul care avea să devină tatăl lui Fabrice. Bărbatul era deja căsătorit. A devenit mamă singură, iar propriii părinți au renegat-o. Ea și-a crescut fiul într-un mic apartament și s-a străduit să-și câștige existența.

O viață presărată de greutăți

Mai târziu, pe măsură ce fiul ei creștea, ea a ales să se căsătorească.

Fiul ei, Fabrice Maze a început să se gândească să-și înregistreze mama când aceasta avea 90 de ani. Colette Maze este ultima elevă în viață a lui Cortot, cel care a predat o tehnică și o metodă specifice, axate pe relaxarea brațelor și a mâinilor. Au început cu o primă înregistrare, apoi a fost o a doua, a treia și până la a șasea, care a fost lansată în mai 2021 – o compilație a tuturor pieselor de Debussy din înregistrările anterioare.

Maze își înregistrează albumele acasă, cu ajutorul unui inginer de sunet, de obicei duminica, când vecinii sunt plecați și clădirea este mai liniștită. Îl iubește pe Schumann și spune că este fascinată de povestea de dragoste dintre compozitorul romantic din secolul al XIX-lea și soția sa, Clara. Colette spune că încă își așteaptă propriul prinț.

Foto: Eleanor Beardsley (NPR)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.